Business & Finance Πέμπτη 25/07/2024, 18:02
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ελεγχόμενες απώλειες με κέντρο τις τράπεζες

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ελεγχόμενες απώλειες με κέντρο τις τράπεζες

Σε τραπεζική δίνη με εισαγόμενες πιέσεις, έπειτα από sell off στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές αγορές, βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο ολοκλήρωσε την τρίτη συναπτή συνεδρίαση πτώσης με περιορισμένες όμως απώλειες. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,2% σε υψηλά ημέρας, στις 1.463 μονάδες, και ελαφρώς υψηλότερο τζίρο στα 89,71 εκατ. ευρώ.

Το απαισιόδοξο περιβάλλον στις ευρωαγορές επιβάρυνε το ελληνικό ταμπλό. Ο επενδυτικός κόσμος διεθνώς στρέφει πια την προσοχή του στα αποτελέσματα τριμήνου που πρόκειται να δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες. Ήδη υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που απογοήτευσαν ή προκάλεσαν ανησυχίες, όπως η Deutsche Bank. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στα στοιχεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Πάντως, τα στοιχεία του δείκτη υπευθύνων προμηθειών που δημοσιεύθηκαν χθες ενέτειναν το κλίμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του PMI, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε ελάχιστα αυτόν τον μήνα, καθώς η Γερμανία σημείωσε απροσδόκητη ύφεση. Ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στο 50,1 τον Ιούλιο, με την υστέρηση να αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη Γερμανία, η οποία υποχώρησε κάτω από το επίμαχο όριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. Η Γαλλία απέτυχε επίσης να αναπτυχθεί, αν και η μέτρηση 49,5 ξεπέρασε όλες τις εκτιμήσεις εκτός από μία σε έρευνα 11 οικονομολόγων.

Στο ελληνικό ταμπλό, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1.32% στις 1.300 μονάδες, με τη Eurobank -η οποία διαπραγματεύεται από σήμερα χωρίς τα μερίσματα χρήσης 2023- στα 2,05 ευρώ (-5,53%), την Πειραιώς στα 3,8 ευρώ (-0,24%) και την Alpha Bank στο 1,68 ευρώ (-0,24%). Η Εθνική σημείωσε άνοδο σχεδόν 1% στα 8,43 ευρώ, μετά τη γενική συνέλευση, όπου ο CEO, Παύλος Μυλωνάς, έκανε λόγο για επίτευξη όλων των επιχειρηματικών της στόχων και εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 332 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίηση έκλεισε με περιορισμένη πτώση 0,38% στις 3.562,77 μονάδες, βρίσκοντας στήριγμα στη μετοχή του ΟΤΕ που κατέγραψε άνοδο 3,44%. Ανοδικά (0,56%) κινήθηκε και η μετοχή της Metlen, αφότου ανακοίνωσε νέο ρεκόρ κερδών το α’ εξάμηνο του έτους και κύκλο εργασιών κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Βαρίδι για τον γενικό δείκτη αποτέλεσε η μετοχή της Aegean (-0,95%), του Jumbo (0,72%) και του ΟΠΑΠ (-0,56%). 

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρασύρθηκε από το κύμα των ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη, οι οποίες προκλήθηκαν από τις ανησυχίες για την Deutche Bank που κατέγραψε ζημίες ύψους 143 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο μετά από τέσσερα χρόνια. Επίσης, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις και από τις ΗΠΑ, όπου χθες έγινε το μεγαλύτερο sell off της τελευταίας διετίας περίπου, καθώς τα αποτελέσματα της μητρικής της Google, Alphabet, και της Tesla που έδωσαν την πρώτη γεύση για τα αποτελέσματα τριμήνου στον τομέα της τεχνολογίας, τελικά απογοήτευσαν τους αναλυτές. Η Wall Street πάντως έδειξε προσπάθειες ανάκαμψης από τις ρευστοποιήσεις στο άνοιγμα σήμερα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μυλωνάς: Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε όλους τους επιχειρηματικούς της στόχους

Metlen: Νέο ρεκόρ κερδών – Κύκλος εργασιών κοντά στα 2,5 δισ.

ΤτΕ: Εκτίναξη καταθέσεων κατά 3,8 δισ. τον Ιούνιο – Αλμα και στα δάνεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News