Business & Finance Πέμπτη 25/07/2024, 11:33
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε κλοιό διεθνών πιέσεων – Ισχυρή τραπεζική διόρθωση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε κλοιό διεθνών πιέσεων – Ισχυρή τραπεζική διόρθωση

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της ισχυρής χθεσινής υποχώρησης των δεικτών στη Wall Street.

Εν τω μεταξύ, την αυλαία των αποτελεσµάτων εξαµήνου άνοιξε η Metlen με νέο ρεκόρ καθαρών κερδών, αλλά η μετοχή της υποχωρεί ήπια καθώς η αγορά είχ προεξοφλήσει τη θετική της πορεία. ακολουθεί η Μοτοδυναµική σήµερα, ενώ χωρίς τα µερίσµατα χρήσης 2023 θα διαπραγµατεύεται από σήµερα η Eurobank (0,09 ευρώ) και 0,20 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου θα διανείµει η Ιντεάλ. Την Παρασκευή τη σκυτάλη των µερισµάτων των τραπεζών παίρνει η Alpha Bank (0,026 ευρώ).

O Γενικός Δείκτης στις 11:30, διαμορφώνεται στις 1.450,78 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,09% με αξία των συναλλαγών πάνω από τα 14 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,4%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,83%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει βουτιά 2,32% με την Eurobank να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες 4,33%, ενώ ακολουθούν η Πειραιώς με πτώση 1,42%, η Alpha στο -1,34% και ήπια ανοδικά η ΕΤΕ στο +0,34%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντιθέτως, άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean.

Οι ευρωαγορές υποχωρούν εκ νέου σήμερα στον απόηχο των απογοητευτικών οικονοµικών αποτελεσμάτων των µεγάλων ευρωπαϊκών οµίλων ειδών πολυτελείας και υψηλής ραπτικής, καθώς και των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Επίσης, θα ανακοινωθούν στοιχεία για τη γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από τη μέτρηση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο της επόμενης εβδομάδας.

Η προσοχή θα είναι επίσης στραμμένη στο τεχνολογικό ξεπούλημα στις ΗΠΑ, το οποίο είδε τους δείκτες Nasdaq Composite και S&P 500
 να καταγράψουν τις χειρότερες συνεδριάσεις τους από το 2022. Οι αναλυτές σημείωσαν μια στροφή της αγοράς από τις μετοχές της mega-cap προς πιο κυκλικές περιοχές της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία επιδεινώθηκε την Τετάρτη, όταν τα κέρδη της Alphabet και της Tesla απογοήτευσαν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,5%, ο γερμανικός DAX χάνει 1,4%, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει βουτιά 1,89%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί σε ποσοστό 1% και ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 2,4%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Βουτιά για S&P 500, Νasdaq – Η χειρότερη συνεδρίαση από το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News