Business & Finance Τετάρτη 24/07/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Βουτιά για S&P 500, Νasdaq – Η χειρότερη συνεδρίαση από το 2022

Wall Street: Βουτιά για S&P 500, Νasdaq – Η χειρότερη συνεδρίαση από το 2022

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις υπέκυψε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, υπό το βάρος των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων δύο κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών, οδηγώντας τον S&P 500 στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από το Δεκέμβριο 2022. 

Ο δείκτης απώλεσε 2,31% της αξίας κλείνοντας στις 5.427,13 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε βουτιά 3,64% στην χειρότερη συνεδρίαση στη διάρκεια του 2024, τερματίζοντας στις 17.342,41 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq 100 σημείωσε ελεύθερη πτώση 4%. Ο Dow Jones υποχώρησε 504,22 μονάδες ή 1,25% στις 39.853,87 μονάδες. 

Η μετοχή του μητρικού ομίλου της Google, Alphabet, υποχώρησε 5%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 31 Ιανουαρίου, οπότε είχε διολισθήσει 7,5%. Παρότι η Alphabet ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, τα διαφημιστικά έσοδα στο YouTube ήταν κατώτερα απ΄ό,τι αναμενόταν. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Tesla υποχώρησε 12,3%, στην χειρότερη συνεδρίαση του 2024, στον απόηχο των χειρότερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων. 

Την πορεία των Alphabet και Τesla ακολούθησαν και άλλες μεγάλες τεχνολογικές. Η Nvidia και η Meta Platforms απώλεσαν 6,8% και 5,6% της αξίας τους ταυτόχρονα, ενώ η Microsoft σημείωσε πτώση 3,6%. 

Το σημερινό sell off προκλήθηκε από την «τέλεια καταιγίδα» μίας υπεραγορασμένης αγοράς, υπερβολικά υψηλών προσδοκιών για την κερδοφορία και της εποχική εξασθενημένης περιόδου για τις μετοχές. Γι΄αυτό το λόγο άλλωστε αυτή η υπαναχώρηση δεν ξάφνιασε τόσο πολύ τους επενδυτές, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Baird, Ρος Μέιφιλντ. 

«Το πρόβλημα των τεχνολογικών δεν είναι ότι τα κέρδη είναι λιγότερο από τέλεια, αλλά ότι ο κλάδος επλήγη από την απότομη στροφή των επενδυτών σε άλλους κλάδους που υπολείπονταν μέχρι τώρα και αυτό συνέβη μετά τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή», εξηγεί αναλυτής της Vital Knowledge.

Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 υποχώρησε 2,1%. Στη διάρκεια του μηνός, καταγράφει κέρδη 7,2%, καθώς οι επενδυτές έκαναν στροφή από τα τεχνολογικά ονόματα μεγάλης κεφαλαιοποίησης στις μικρότερες μετοχές. Ο Dow ενισχύεται μέχρι στιγμής τον Ιούλιο 1,9%, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,6% και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 2,2%. 

Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών, γενικότερα η περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου ξεκίνησε δυναμικά. Περισσότερες από το 25% των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500 επιχειρησεων έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου με το 80% εξ αυτών να έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. 

Τις ανησυχίες των επενδυτών ενέτειναν και τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ. Ο δείκτης PMI για τη μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε στο 49,5 τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας απρόσμενη συρρίκνωση καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News