Business & Finance Τετάρτη 24/07/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεικτές τάσεις στις αποδόσεις με το βλέμμα σε Γαλλία και ΗΠΑ

Ομόλογα: Μεικτές τάσεις στις αποδόσεις με το βλέμμα σε Γαλλία και ΗΠΑ

Yποχώρησαν οι αποδόσεις των κοντινών τίτλων στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε στάσιμη τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η μεταποιητική δραστηριότητα και ο κλάδος υπηρεσιών δεν παρουσίασαν καθόλου ανάπτυξη τον Ιούλιο, υπό το βάρος της κάμψης της επιχειρηματικης δραστηριότητας στη Γερμανία.  

Η απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε 5,4 μονάδες βάσης, στο 2,71%. Στη γερμανική 10ετία, η απόδοση παρέμεινε στάσιμη στο 2,44%. 

Οι αγορές χρήματος αυξάνουν τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, δίδοντας μία πιθανότητα 92% για δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων έως τα τέλη του έτους. 

Την ίδια στιγμή, το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών αυξήθηκε στις 71,70 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις εκλογές στις αρχές του μηνός, προτού υποχωρήσει στις 70 μονάδες βάσης. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε χθες ότι η απερχόμενη κυβέρνησή του θα παραμείνει έως τα μέσα Αυγούστου όσο η Γαλλία φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απορρίπτοντας την προσπάθεια της Αριστεράς να προτείνει πρωθυπουργό. 

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μία νέα κυβέρνηση καθοδηγούμενη από την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά θα μπορούσε να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των spreads και των αποδόσεων των γαλλικών κρατικών ομολόγων. 

Επίσης, τα γαλλικά CDS διαπραγματεύονται στις 30 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός. Το βλέμμα των επενδυτών είναι βεβαίως στραμμένο και στις εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα των εκλογών. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 3,79% με το spread έναντι των γερμανικών στις 135 μονάδες βάσης με άνοδο πέντε μονάδων βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,48% με το spread στις 104 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού παρέμεινε σταθερό στο 2,85%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν και πάλι αυξημένος στα 135 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News