Business & Finance Τετάρτη 24/07/2024, 17:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με εισαγόμενες πιέσεις – Πλήγμα στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Διόρθωση με εισαγόμενες πιέσεις – Πλήγμα στις τράπεζες

Δεύτερη διόρθωση με εισαγόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, φέρνοντας τον γενικό δείκτη κάτω από τις 1.480 μονάδες και με τους πωλητές να κρατούν τα ηνία. Στην απομάκρυνση από τα υψηλά δύο μηνών που έφτασε πριν μερικές ημέρες, ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά στις 1.466,73 μονάδες και σε χαμηλά ημέρας, με πτώση 0,91%.

Ο τζίρος εξακολουθεί να είναι χαμηλός, στα 74,61 εκατ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η ελληνική αγορά έχει ήδη μπει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. 

Η διόρθωση έγινε με τραπεζικά βαρίδια, καθώς ο σχετικός δείκτης κατέγραψε βουτιά 2,03% στις 1.317,44 μονάδες. Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα διενεργούνται οι γενικές συνελεύσεις της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής, όπου γίνεται λόγος για επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, ενώ την επόμενη εβδομάδα σηκώνεται η αυλαία για τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου των συστημικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η Euroxx χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι επιδόσεις θα είναι ισχυρές και αυτό το τρίμηνο, εξού και προβλέπει ότι οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις του guidance για το 2024.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 3.576,24 μονάδες. Οι μοναδικές μετοχές που έκλεισαν με κέρδη ήταν η Jumbo (1,05%), η ΟΛΠ (0,18%), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (0,16%) και η Coca Cola 3Ε. Αντιθέτως μεγαλύτερες απώλειες είχαν η μετοχή του ΟΤΕ (-2,13%) και της Motor Oil (-1,94%).

Η πτώση φαίνεται να ήταν εισαγόμενη, με τον επενδυτικό κόσμο να έχει αποθαρρυνθεί από τα αποτελέσματα της Alphabet, μητρικής της Google, και της Tesla χθες. Αντίστοιχα, στο κόκκινο άνοιξαν σήμερα και οι αμερικανικές αγορές. Ειδικότερα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκανε μεγάλη βουτιά, της τάξης του 1,5%, ενώ ο S&P 500 έπεφτε νωρίτερα κατά 0,9%. Ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 152 μονάδες ή 0,4%.

Οι μετοχές της Alphabet υποχώρησαν περισσότερο από 4%. Παρότι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, τα διαφημιστικά έσοδα του YouTube έπεσαν περισσότερο από τη μέση εκτίμηση. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 9% λόγω των ασθενέστερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων και της πτώσης των εσόδων της κατά 7% σε ετήσια βάση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Euroxx: Βλέπει αναβαθμίσεις στο guidance των ελληνικών τραπεζών – Ισχυρό τρίμηνο

Ψάλτης: Καταλύτης ανάπτυξης η συνεργασία της Alpha Bank με την UniCredit

Στουρνάρας: Βέλτιστη η λύση για Attica και Παγκρήτια – Τα οφέλη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News