Business & Finance Πέμπτη 25/07/2024, 07:20
ΑΓΟΡΕΣ

Γιγαντώνεται η ινδική αγορά – Το εμπόδιο για να ξεπεράσει την Κίνα

Γιγαντώνεται η ινδική αγορά – Το εμπόδιο για να ξεπεράσει την Κίνα

Συνεχώς κερδίζει έδαφος η αγορά της Ινδίας και κλείνει την ψαλίδα με την Κίνα στον δείκτη-ορόσημο αναδυόμενων αγορών, προκαλώντας προβληματισμό στους διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι εκτίθενται όλο και περισσότερο στην εκρηκτική, αλλά ακριβή αγορά της πρώτης.

Χάρη στο ράλι των μετοχών, τις πωλήσεις μετοχικών μεριδίων και την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών στην Ινδία, η αγορά της ανεβαίνει σταθερά στον δείκτη αναδυόμενων αγορών του MSCI, όσο η Κίνα υποχωρεί. Τον επόμενο μήνα πρόκειται να γίνει νέα αναθεώρηση του δείκτη, η οποία αναμένεται να τοποθετήσει την Ινδία πάνω από την Ταϊβάν και ακριβώς πίσω από την Κίνα. 

Αυτό το κλείσιμο της ψαλίδας απασχολεί έντονα τους επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές φέτος, καθώς εξετάζουν αν θα τοποθετήσουν κεφάλαια στην ήδη «εκρηκτική» ινδική αγορά ή σε κινεζικές μετοχές που είναι μεν σχετικά φθηνές, αλλά πλήττονται από την οικονομική επιβράδυνση στη χώρα

Όπως σχολίασε στους Financial Times ο Varun Laijawalla διαχειριστής χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στην εταιρεία NinetyOne: «Οι δύο επικρατούσες συναλλαγές στις αναδυόμενες αγορές σήμερα είναι ‘long Ινδία, short Κίνα’». «Το spread της αποτίμησης μεταξύ αυτών των δύο αγορών είναι μεγαλύτερο από ποτέ», τόνισε. Οι ινδικές μετοχές διαπραγματεύονται 24 φορές επί των προσδοκώμενων κερδών τους το επόμενο έτος, ενώ οι κινεζικές μόλις 10 φορές.

Η στροφή αυτή αντανακλά παράλληλα την ισχύ των δεικτών στις αναδυόμενες αγορές. «Πριν από δέκα ή 11 χρόνια, η Ινδία αποτελούσε το 6 με 7% του δείκτη. Τώρα είναι κοντά στο 20%», δήλωσε ο Kunjal Gala, επικεφαλής παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών της Federated Hermes. Επειδή οι ινδικές μετοχές είναι ήδη σχετικά ακριβές, η στροφή του δείκτη «θέτει ένα ενδιαφέρον δίλημμα για μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως εμείς ή για επενδυτές που εστιάζουν περισσότερο στις αποτιμήσεις του “περιθωρίου ασφαλείας”», τόνισε.

Η Ινδία συγκαταλέγεται μεταξύ των αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο σε όρους τοπικού νομίσματος και συμβαδίζει με τις αγορές των ΗΠΑ σε όρους δολαρίου τις τελευταίες δεκαετίες. Υπήρξε επίσης η καλύτερη αγορά παγκοσμίως για τις λεγόμενες «multi-baggers», δηλαδή τις μετοχές που έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί σε αξία, σύμφωνα με τον Vikas Pershad, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην M&G Investments.

Συνολικά, όμως, «οι παγκόσμιοι επενδυτές διατηρούν θέσεις underweight στην Ινδία», δήλωσε η Vivian Lin Thurston, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην William Blair Investment Management. «Όσο η επιρροή της Ινδίας αυξάνεται, τόσο γίνεται πιο δύσκολο γι’ αυτούς να βρουν ελκυστικές μετοχές αξίας στην Ινδία, διαφορετικά θα πρέπει να επανεξετάσουν τους δείκτες αξιολόγησής τους». Πάντως, όταν κάποια αναδυόμενη αγορά ανεβαίνει ψηλά στον σχετικό δείκτη MSCI, τα χρηματιστήριά της τείνουν να υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς το ταπεινό κρεμμύδι κρατά όμηρο μια τεράστια οικονομία

Το αναξιοποίητο όπλο της Ινδίας – Πώς θα γίνει η νέα οικονομική υπερδύναμη

Ινδία: Πρέπει να δημιουργήσει 115 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2030

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News