Business & Finance Τετάρτη 24/07/2024, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διεθνείς πιέσεις με βαρίδι τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διεθνείς πιέσεις με βαρίδι τις τράπεζες

Πτωτικές τάσεις σημειώνουν οι τιμές των μετοχών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, ευθυγραμμισμένο με την πτωτική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών που παρακολουθούν τα εταιρικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών. 

O Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.471,44 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,59% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,65%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,37%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1% με την Πειραιώς να χάνει πάνω από 1,3%, την Alpha να υποχωρεί κατά 0,99%, ενώ πτώση 0,88% σημειώνει η μετοχή της ΕΤΕ και η Eurobank είναι στο -0,4%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Αντιθέτως, τ μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo και της Τιτάν.

Όπως επισηµαίνει ο Δηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος επενδύσεων της «Κύκλος Χρηµατιστηριακή» στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής», η επιβεβαίωση της θετικής πορείας των τραπεζών κατά το β΄ τρίµηνο, µε τα αποτελέσµατά τους να αναµένεται να δηµοσιοποιηθούν µέχρι τις πρώτες ηµέρες του Αυγούστου, από κοινού µε την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα, θα αποτελέσουν τους βασικούς καταλύτες για διαµόρφωση νέου υψηλού έτους για τον Γενικό Δείκτη σε συνέχεια της επίδοσης των 1.503 µονάδων στις αρχές Μαΐου, στον βαθµό που το εξωτερικό περιβάλλον δεν θα απειλήσει µε δυσµενείς εξελίξεις οι οποίες ενδεχοµένως θα προκαλέσουν έναν ακόµη κύκλο ρευστοποιήσεων στις διεθνείς αγορές.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών, η Alphabet, μητρική της Google, κατέγραψε άλμα στα έσοδα κατά 14%. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού ανήλθαν στα $84,74 δισ. το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου έναντι εκτιμήσεων για έσοδα $84,19 δισ. Τα κέρδη, στο ίδιο διάστημα, ανήλθαν στο $1,89 ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη $1,84 ανά μετοχή.

Από την άλλη, η Tesla ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 52 σεντς ανά μετοχή για το β’ τρίμηνο, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 60 σεντς ανά μετοχή. Τα έσοδα για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο αυξήθηκαν στα $25,5 δισ., ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για $24,6 δισ., ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε $1,48 δισ. το β’ τρίμηνο, σε σύγκριση με $2,7 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Η εταιρεία επανέλαβε ότι «βλέπει σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2024».

Στο μέτωπο των οικονομικών ανακοινώσεων, σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με τον δείκτη PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση για την αύξηση του ΑΕΠ, κατά το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ (την Πέμπτη) και ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, που ανακοινώνεται την Παρασκευή, θα ολοκληρώσουν την εβδομάδα, την ώρα που oι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν μια πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, κατά 25 μονάδες, από τη Fed, τον Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News