Business & Finance Τρίτη 23/07/2024, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική τάση κόντρα στο profit-taking

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδική τάση κόντρα στο profit-taking

Συνέχεια στην άνοδο δίνουν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά τη διάθεση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών και τη διστακτικότητα που παρατηρείται στις ευρωπαϊκές αγορές. Βήμα-βήμα η εγχώρια αγορά επιχειρεί να επανέλθει στα επίπεδα των 1.500 μονάδων με μοχλούς κυρίως τους κλάδους των τραπεζών, της ενέργεια και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους.

O Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.486,19 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,25% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,03%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά μόλις 0,07% με την Alpha Bank να καταγράφει άνοδο 0,39%, την ΕΤΕ να ακολουθεί στο +0,19%, ενώ πτωτικά κινείται η Πειραιώς (-0,5%) και η Εurobank είναι σχεδόν αμετάβλητη.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Metlen, της Jumbo, της Motor Oil και της ΔΕΗ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ, της Aegean, της Ελλάκτωρ και της Lamda.

Πλέον είµαστε στην καρδιά του καλοκαιριού µε τους τζίρους να κινούνται σε χαµηλά ύψη κάτι που δεν βοηθάει και ιδιαίτερα την αγορά, ενώ δεν παύει ο φόβος για µία µεγαλύτερη διόρθωση να είναι ορατός ειδικά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως επισηµαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής». Ωστόσο η ελληνική αγορά συνεχίζει να έχει µεσοπρόθεσµα µεγαλύτερο ενδιαφέρον από πολλές άλλες αγορές, οπότε και δύσκολα τα funds θα αποχωριστούν ελληνικούς τίτλους που κατέχουν, όπως προσθέτει.

Ετσι λοιπόν και εφόσον δεν δούµε κάποια σηµαντική αρνητική εξέλιξη στο εξωτερικό, ο Γενικός ∆είκτης έχει όλα τα φόντα να δοκιµάσει και πάλι τη ζώνη των 1.500 µονάδων, εκτιµά ο αναλυτής.

Ουσιαστικά, νέα δεδοµένα δεν περιµένουµε το επόµενο διάστηµα, αν και η αγορά χρειάζεται νέα για να µπορέσουν να της δώσουν καλύτερο βάθος και ενδιαφέρον, παρ’ όλα αυτά η εικόνα του Χ.Α. είναι καλή και αυτό φαίνεται περισσότερο στις πτωτικές κινήσεις των ξένων αγορών και όχι τόσο στην άνοδο που ουσιαστικά συντελείται σχεδόν αθόρυβα, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News