Business & Finance Τρίτη 23/07/2024, 07:20
ΑΓΟΡΕΣ

Τέλος η περίοδος ειρήνης και ελεύθερου εμπορίου: Σε γεωπολιτική δίνη οι διεθνείς αγορές

Τέλος η περίοδος ειρήνης και ελεύθερου εμπορίου: Σε γεωπολιτική δίνη οι διεθνείς αγορές

Βαρίδι για τις παγκόσμιες αγορές αποτελούν οι εξελίξεις στην διεθνή πολιτική σκηνή, επηρεάζοντας καθοριστικά τους δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο επενδυτικός κόσμος προσπαθεί να «χωνέψει» την προοπτική μιας όλο και πιο εύθραυστης Ευρώπης, μιας Αμερικής που δεν εμπλέκεται σε σχέσεις ξένων χωρών και μιας επιβράδυνσης στο διεθνές εμπόριο. 

Φέτος, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των ρίσκων για τους διαχειριστές κεφαλαίων. Έπειτα από ένα εκρηκτικό ράλι, οι επενδυτές φαίνεται να απομακρύνονται από πιθανά σημεία ανάφλεξης, όπως το χρηματιστήριο της Ταϊβάν, και κινούνται προς ασφαλή «καταφύγια» όπως ο χρυσός, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα μάλιστα αναρριχήθηκε σε ιστορικό υψηλό.

Οι επενδυτές φαίνεται πλέον να προβλέπουν ότι η περίοδος ειρήνης και ελεύθερου εμπορίου έχει τελειώσει και ότι η επόμενη θα είναι λιγότερο επικερδής. Αυτή η αλλαγή διάθεσης ενισχύεται και από τα αποτελέσματα σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων φέτος: Η Ταϊβάν εξέλεξε έναν πρόεδρο που το Πεκίνο απεχθάνεται, οι ψηφοφόροι στράφηκαν προς τα δεξιά στη Γαλλία και στη Βρετανία ανέδειξαν τη μεγαλύτερη αριστερή πλειοψηφία εδώ και μια γενιά.

Εκτός αυτού, μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες, η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα πολλαπλές φορές: ο επικρατέστερος υποψήφιος Donald Trump τραυματίστηκε από σφαίρα και ο Joe Biden αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν στηθούν οι κάλπες.

Έτσι, οι αγορές συντονίζονται με τον πολιτικό παλμό και οι γεωπολιτικές ανησυχίες έρχονται στην κορυφή των επενδυτικών ανησυχιών. «Ένα περιβάλλον αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου θα σας υποχρέωνε να χαμηλώσετε το ρίσκο», εξηγεί στο Reuters ο Erik Knutzen, επικεφαλής επενδύσεων στην Neuberger Berman.

Αυτό είναι ήδη εμφανές στις τιμές, με τις αγορές να εστιάζουν ήδη σε δύο πιθανές παγίδες που πιθανόν να διογκωθούν στην περίπτωση νίκης του Trump στις ΗΠΑ: τον πληθωρισμό και τους περιορισμούς ή την αναστάτωση στις πωλήσεις τσιπ, ιδίως στην Ταϊβάν.

Ο χρυσός, που θεωρείται επένδυση αντιστάθμισης του πληθωρισμού και ευνοείται από τη ζήτηση από κεντρικές τράπεζες σε περιόδους αβεβαιότητας, εκτινάχθηκε άνω των 2.450 δολαρίων ανά ουγγιά μετά την απόπειρα κατά του Trump. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση της Taiwan Semiconductor Manufacturing συρρικνώθηκε κατά τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου ο Trump δήλωσε επιφυλακτικός για την προστασία και τη βιομηχανία τσιπ της Ταϊβάν.

Ο δείκτης κινδύνου της Goldman Sachs που αναλύει τις ειδήσεις, βρίσκεται μεν χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά, αλλά έχει ανακάμψει την τελευταία εβδομάδα.

Το νόμισμα της Ταϊβάν κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ και πλέον ετών τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν το νησί που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας κατασκευής τσιπ, αλλά και στην πρώτη γραμμή της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

«Η επιστροφή αυτού του γεωπολιτικού κινδύνου έχει ουσιαστικά αμβλύνει τον ενθουσιασμό για το εμπόριο εξοπλισμού τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Norman Villamin, στρατηγικός αναλυτής της Union Bancaire Privée.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

EIU: Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα μια κυβέρνηση Trump – Ο παγκόσμιος αντίκτυπος

UBS: 3 επενδυτικές κινήσεις για το β΄ εξάμηνο – Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα

Evercore: Διψήφιο ράλι στη Wall Street έως το τέλος του 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News