Business & Finance Παρασκευή 19/07/2024, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Eπιστροφή αποδόσεων σε άνοδο – Η αγορά ζητά ισορροπίες

Ομόλογα: Eπιστροφή αποδόσεων σε άνοδο – Η αγορά ζητά ισορροπίες

Άνοδο σημείωσαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, παρότι το τελευταίο πενθήμερα παρουσίασαν πτώση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, μετά τα οικονομικά στοιχεία και τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.  

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση της Πέμπτης, χωρίς να δώσει κάποια κατευθυντήρια γραμμή για τη μελλοντική πολιτική της, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι είναι όλα ανοικτά στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Ορισμένα γεράκια της ΕΚΤ εμφανίζονται ανοικτά σε επιτοκιακή μείωση το Σεπτέμβριο, αρκεί αυτό να πιστοποιείται από τα στατιστικά στοιχεία, όπως ανέφεραν τέσσερις πηγές εκ των έσω της ΕΚΤ. 

Η λεκτική της Λαγκάρντ προσπάθησε να εξισορροπήσει ανάμεσα σε έναν ήπιο και επιθετικό τόνο, αποφεύγοντας να δημιουργήσει προσδοκίες, όπως ανέφεραν αναλυτές της Citi. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,46%, όμως σε εβδομαδιαία βάση αποκλιμακώθηκε περισσότερο από τρεις μονάδες βάσης. Στη γαλλική 10ετία, το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 3,12% με άνοδο έξι μονάδων βάσης. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε στη σημερινή συνεδρίαση έξι μονάδες βάσης, στο 3,76%. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε σε άνοδο στο 3,42% με το spread ωστόσο να παραμένει σταθερό στις 97 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,83%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 69 εκατ. ευρώ. 

Επίσης, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των αμερικανικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε 3,8 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τον Απρίλιο, στις 176 μονάδες βάσης. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News