Business & Finance Παρασκευή 19/07/2024, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γύρισε το πρόσημο – Υποχώρησε ο τζίρος

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γύρισε το πρόσημο – Υποχώρησε ο τζίρος

Η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να διαφοροποιηθεί από τις ευρωπαϊκές αγορές, για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα, με τους αγοραστές να επεμβαίνουν στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Στήριγμα στην αγορά έδωσαν οι μετοχές ενέργειας, που ανέκαμψαν από την πτωση που προκάλεσε η ανακοίνωση για έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς, αλλά και οι τραπεζικές μετοχές. Παρά την άνοδο πάνω από τις 1.460 μονάδες, ο τζίρος υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα, κάτω και από τα 80 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται στο κόκκινο καθώς στις ανησυχίες γεωπολιτικής η νομισματικής φύσης ήρθε να προστεθεί το blackout στα συστήματα υπολογιστών που προκάλεσε ένα αποτυχημένο update του λογισμικού της εταιρείας κυβερνοασφαλείας CrowdStrike. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.464,39 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,46%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.449,65 μονάδες (-0,55%).

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,83%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 13,24%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 1.321,80 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας ενισχύθηκε κατά 3,77%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 77 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 17.815.417 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,67%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,39%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (+1,58%), των ΕΛΠΕ(+1,55%), της Eurobank (+1,39%), της Motor Oil (+1,32%), της Πειραιώς (+1,27%), της Εθνικής (+1,22%) και της ΔΕΗ (+1,14%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (-1,25%), του ΟΛΠ (-0,73%) και της Viohalco (-0,51%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 4.607.635 και 4.484.151 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Eurobank με 9,99 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 7,89 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 44 μετοχές, 45 πτωτικά και 30 παρέμειναν σταθερές.

Η συνέχιση του δοµικού ράλι στο Χ.Α., σχολιάζει στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής» ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής, µέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «περνάει» σε µεγάλο βαθµό από τις µετοχικές αποτιµήσεις των τραπεζών, µε την εν εξελίξει βελτίωση των ισολογισµών να τις οδηγεί σε µερισµατικές διανοµές, αναβαθµίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και αυξηµένο ενδιαφέρον από τους θεσµικούς.

Οι σηµαντικές «άµυνες» που ο Γενικός Δείκτης έβγαλε εσχάτως στις 1.400 µονάδες καθιστούν αυτό το επίπεδο σηµαντική διαγραµµατική και ψυχολογική στήριξη, υποστηρίζει ο κ. Στεριώτης. Η εν λόγω περιοχή τιµών «κράτησε» σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις τον Ιούνιο, κάτι που ταυτόχρονα συνεπάγεται ότι νέα, πιθανή επαναπροσέγγισή της ενέχει ιδιαίτερα ρίσκα εφόσον οι επενδυτές την επόµενη φορά προκρίνουν ακόµη χαµηλότερες «τιµές εισόδου». Σε περίπτωση ανόδου, η «ζώνη» 1.462-1.472 αποτελεί «στοίχηµα» για τους αγοραστές προκειµένου το υπερδεκαετές υψηλό του Μαΐου να µπει και πάλι στο «στόχαστρο» του δευτέρου εξαµήνου.

Το rotation συνεχίζεται και µέρα µε τη µέρα όλο και κάποιοι δεικτοβαρείς τίτλοι κάνουν τη διαφορά για τη στήριξη του Γενικού Δείκτη, επισηµαίνει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Η µεσαία κεφαλαιοποίηση φαίνεται ότι µπορεί να πάρει τη σκυτάλη, παρ’ όλα αυτά µέχρι στιγµής και λόγω χαµηλού τζίρου βλέπουµε επιλεγµένους τίτλους να κινούνται µέρα µε τη µέρα και όχι το σύνολο του ταµπλό. Παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε… λειτουργία καλοκαιρινής πτήσης, δεν χάνει το ενδιαφέρον του, επισηµαίνει ο αναλυτής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Συνέχεια στην πτώση – Βουτιά για την CrowdStrike

Blackout: Ένας προς έναν πρέπει να φτιαχτούν οι υπολογιστές – Χάνονται δισεκατομμύρια δολάρια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News