Business & Finance Παρασκευή 19/07/2024, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια αντίστασης στη διεθνή πίεση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια αντίστασης στη διεθνή πίεση

Ασθενείς πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς στις ανησυχίες γεωπολιτικής η νομισματικής φύσης ήρθαν να προστεθούν τεχνικά προβλήματα σε αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφότου η Microsoft αντιμετώπισε διακοπή στις διαδικτυακές της υπηρεσίες.

O Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.452,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,28% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,63%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, του ΔΑΑ και της ΔΕΗ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής, της Elvalhalcor και της Σαράντης.

Η εγχώρια αγορά παραμένει εν πολλοίς εξαρτώμενη από τις διεθνείς εξελίξεις. Η συνέχιση του δοµικού ράλι στο Χ.Α., σχολιάζει στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής» ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής, µέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «περνάει» σε µεγάλο βαθµό από τις µετοχικές αποτιµήσεις των τραπεζών, µε την εν εξελίξει βελτίωση των ισολογισµών να τις οδηγεί σε µερισµατικές διανοµές, αναβαθµίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και αυξηµένο ενδιαφέρον από τους θεσµικούς.

Οι σηµαντικές «άµυνες» που ο Γενικός Δείκτης έβγαλε εσχάτως στις 1.400 µονάδες καθιστούν αυτό το επίπεδο σηµαντική διαγραµµατική και ψυχολογική στήριξη, υποστηρίζει ο κ. Στεριώτης. Η εν λόγω περιοχή τιµών «κράτησε» σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις τον Ιούνιο, κάτι που ταυτόχρονα συνεπάγεται ότι νέα, πιθανή επαναπροσέγγισή της ενέχει ιδιαίτερα ρίσκα εφόσον οι επενδυτές την επόµενη φορά προκρίνουν ακόµη χαµηλότερες «τιµές εισόδου». Σε περίπτωση ανόδου, η «ζώνη» 1.462-1.472 αποτελεί «στοίχηµα» για τους αγοραστές προκειµένου το υπερδεκαετές υψηλό του Μαΐου να µπει και πάλι στο «στόχαστρο» του δευτέρου εξαµήνου.

Το rotation συνεχίζεται και µέρα µε τη µέρα όλο και κάποιοι δεικτοβαρείς τίτλοι κάνουν τη διαφορά για τη στήριξη του Γενικού Δείκτη, επισηµαίνει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Η µεσαία κεφαλαιοποίηση φαίνεται ότι µπορεί να πάρει τη σκυτάλη, παρ’ όλα αυτά µέχρι στιγµής και λόγω χαµηλού τζίρου βλέπουµε επιλεγµένους τίτλους να κινούνται µέρα µε τη µέρα και όχι το σύνολο του ταµπλό. Παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε… λειτουργία καλοκαιρινής πτήσης, δεν χάνει το ενδιαφέρον του, επισηµαίνει ο αναλυτής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τεχνικά προβλήματα σε εταιρείες, αεροπορικές, media και τράπεζες σε όλο τον κόσμο – Σχετίζονται με τη Microsoft;

Ευρωαγορές: Πτωτική κίνηση – Τεχνικό πρόβλημα μόνο στο Λονδίνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News