Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Γενικευμένη πτώση εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία

Wall Street: Γενικευμένη πτώση εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία

Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να μειώνουν τις θέσεις τους σε μετοχές τεχνολογίας και να ρευστοποιούν τα κέρδη τους. Ωστόσο, η πτώση διευρύνθηκε και στις μικρότερες εταιρείες και στις χρηματοοικονομικές μετοχές, καθώς οι ενδείξεις εξασθένησης της αμερικανικής οικονομίας επισκίασαν την αισιοδοξία για επιτοκιακές μειώσεις. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 533,06 μονάδες ή 1,3% στις 40.665,02 μονάδες, διακόπτοντας την άνοδο των τελευταίων έξι συνεδριάσεων. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,78% κλείνοντας στις 5.544,59 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,70% τερματίζοντας στις 17.871,22 μονάδες.  

Οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα μεταξύ των κορυφαίων ονομάτων στον τεχνολογικό χώρο, μία τάση που ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες καθώς οι αυξανόμενες πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων από την Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έστρεψαν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και σε πιο κυκλικές μετοχές, οι οποίες ευνοούνται περισσότερο από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού. 

Η στροφή αυτή στοίχησε στο δείκτη υψηλής τεχνολογίας απώλειες 2,8% στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από το Δεκέμβριο του 2022. Η Τετάρτη σηματοδότησε την πρώτη συνεδρίαση από το 2001 όπου ο Nasdaq παρουσίασε απώλειες άνω του 2,5%, ενώ ο Dow κατέγραφε νέο ιστορικό υψηλό. 

Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση οι ρευστοποιήσεις γενικεύθηκαν και στους 11 κλάδους του S&P 500 εκτός από έναν, ενώ εννέα σε κάθε δέκα μέλη του Dow Jones κινήθηκαν πτωτικά. Πτώση κοντά στο 2% σημείωσε και ο δείκτης Russell 2000 για τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. 

Το γεγονός αποδίδεται κυρίως στα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, που σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τη μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές Μαίου. 

Πάντως, παρά τη σημερινή πτώση, ο δείκτης Russell 2000 ενισχύθηκε 7% τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, ενώ ο Nasdaq έχει σημειώσει πτώση άνω του 4% το ίδιο διάστημα. 

Από την αρχή της εβδομάδας έως και σήμερα, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περίπου 1,2%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει πτώση 3%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News