Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση αποδόσεων μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ

Σε χαμηλό πολλών εβδομάδων υποχώρησε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, καθώς η ΕΚΤ στήριξε με τις θέσεις της τις προσδοκίες των επενδυτών για νέα κίνηση το Σεπτέμβριο. 

Μπορεί η ΕΚΤ να απέφυγε να δώσει μία ξεκάθαρη κατευθυντήρια γραμμή για την πορεία των επιτοκίων, όμως η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η πόρτα για κίνηση το Σεπτέμβριο είναι «ορθάνοικτη». 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,40%, αγγίζοντας μάλιστα προς στιγμή και χαμηλό τριών εβδομάδων. 

Σύμφωνα με τον Σάμιουελ Άνταμς, οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν σταδιακή αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές. 

Οι αγορές χρήματος δίδουν μία πιθανότητα 75% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση περιορίστηκε 3,5 μονάδες βάσης, στο 2,74%. «Η ΕΚΤ παραμένει αισιόδοξη ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα μετριαστεί τα επόμενα τρίμηνα και θα βοηθήσει τον πληθωρισμό να επιστρέψει στο στόχο του 2% σε σταθερή βάση», ανέφερε ο Ντέιβιντ Τσάπελ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Columbia Threadneedle Investments. 

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 2,5 μονάδες βάσης, στο 3,70%, κοντά στο χαμηλό τριμήνου του 3,68%. To spread εναντι των γερμανικών παρέμεινε σταθερό στις 128 μονάδες βάσης, έχοντας περιοριστεί σημαντικά από τις 160 που έφθασε την περίοδο της έντονης αβεβαιότητας λίγο πριν από τις γαλλικές εκλογές. 

Όσον αφορά το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών, παρέμεινε σταθερό στις 65 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 3,35% με το spread στις 97 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,78%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν και πάλι αυξημένος στα 133 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News