Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 11:32
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπαθεί για την ανάκαμψη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπαθεί για την ανάκαμψη

Σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω επιφυλακτικότητας και μικρών μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θεωρείται σίγουρο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, μετά την πρώτη μείωση στην οποία προχώρησε τον Ιούνιο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις της Christine Lagarde για τις μελλοντικές κινήσεις.

Παράλληλα, οι αγορές διεθνώς έχουν κλυδωνιστεί τις τελευταίες ημέρες με φόντο την πτώση των τεχνολογικών μετοχών και ειδικότερα του κλάδου των τσιπ, καθώς προέκυψαν ανησυχίες για γεωπολιτικές εντάσεις και αναφορές για αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς από τις ΗΠΑ. Στήριγμα στις ευρωαγορές δίνουν σήμερα οι μετοχές ενέργειας.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.448,35 μονάδες σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,10% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,14%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,15%.

Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει μόλις 0,01% καθώς τα πρόσημα είναι μοιρασμένα με την Alpha να κερδίζει 0,3%, την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 0,26%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται ΕΤΕ (-0,4%) και Eurobank (-0,2%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Σαράντης, της Motor Oil και της Μυτιληναίος. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν, της Lamda, του ΟΠΑΠ και του ΔΑΑ.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη το επόµενο διάστηµα είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόµενα, όπως επισηµαίνει ο Δηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος επενδύσεων της «Κύκλος Χρηµατιστηριακή» στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής». Από την προσπάθεια αναµέτρησής του µε τα υψηλά του έτους, τις 1.502,79 µονάδες της 20ής Μαΐου, έως την επάνοδο της µάχης µε τις 1.400 µονάδες, αν οι «µαύροι κύκνοι» του διεθνούς περιβάλλοντος οδηγήσουν τους διεθνείς διαχειριστές σε αγελαίας λογικής ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων.

Η λογική που τεκµηριώνεται από τα θεµελιώδη µεγέθη της ελληνικής οικονοµίας και των κορυφαίων εταιρειών, προκρίνει το πρώτο ενδεχόµενο, όχι όµως και τη βεβαιότητα ότι θα συµβεί εν µέσω σκηνικού χαµηλής ορατότητας, τονίζει ο κ. Τζάνας.

Οπως επισηµαίνει, πάντως, τα θετικά νέα συνεχίζουν να «ρέουν». Η Scope Ratings αναβάθµισε τις ελληνικές προοπτικές, διατηρώντας την επενδυτική βαθµίδα, την οποία αναµένεται πλέον να αποδώσει και η Moody’s στις 13 Σεπτεµβρίου.

Οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να αναβαθµίζουν τις τιµές-στόχους των ελληνικών τραπεζών, µε τα µεγέθη του κλάδου στο δεύτερο τρίµηνο να εκτιµάται ότι θα είναι βελτιωµένα, λόγω κυρίως της αυξηµένης πιστωτικής επέκτασης και της διατήρησης υψηλών επιτοκιακών περιθωρίων.

Την ίδια ώρα, το +24% της κερδοφορίας 42 εισηγµένων εταιρειών που έχουν ανακοινώσει αποτελέσµατα α΄ τριµήνου, προϊδεάζει για µια ακόµη καλή χρονιά στα εταιρικά µεγέθη, στον βαθµό που δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες που θα πλήξουν τη διαµόρφωση του ΑΕΠ µε επίδοση πάνω από το 2% (φωτιές, πληµµύρες κ.λπ.).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα αναμένοντας την ΕΚΤ

ΕΚΤ: Στάση αναμονής με το βλέμμα στον Σεπτέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News