Business & Finance Τετάρτη 17/07/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση για τον Nasdaq από 2022 – Nέα ύψη για τον Dow

Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση για τον Nasdaq από 2022 – Nέα ύψη για τον Dow

Υπαναχώρησαν οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές κάνουν στροφή από τις μετοχές τεχνολογίας σε άλλους κλάδους περισσότερο ευαίσθητους στις μειώσεις των επιτοκίων. 

Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,39% κλείνοντας στις 5.588,27 μονάδες, ενώ ο Νasdaq υποχώρησε 2,77%, στις 17.996,92 μονάδες, στην χειρότερη συνεδρίαση από το Δεκέμβριο του 2022 και κλείνοντας χαμηλότερα από τις 18.000 μονάδες για πρώτη φορά από την 1η Ιουλίου. Αντίστοιχα, ο δείκτης που παρακολουθεί τις «Επτά Κορυφαίες Τεχνολογικές» εμφάνισε απώλειες της τάξης του 3,4%. 

Ο δείκτης VIX της Wall Street που παρακολουθεί τον φόβο των επενδυτών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαίου. 

Αντίθετα, ο Dow Jones συνέχισε ανοδικά, ενισχυόμενος κατά 243,60 μονάδες ή 0,6%, χάρη στα κέρδη 4% της UnitedHealth, μετά την αναβάθμισή της στον απόηχο των ισχυρών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της. Έκλεισε στις 41.198,08 μονάδες – στην πρώτη φορά που κλείνει πάνω από το φράγμα των 41.000 μονάδων. 

Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά από το 2001 που ο Nasdaq παρουσιάζει απώλειες άνω του 2,5%, ενώ ο Dow καταγράφει κέρδη. 

Η τεχνολογία πληροφορικής και οι επικοινωνίες ήταν οι χειρότεροι κλάδοι του S&P 500. Η Meta υποχώρησε περίπου 6%, ενώ τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας Netflix και Microsoft υποχώρησαν περισσότερο από 1% και η Apple 2,5%.

Έντονες πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος ημιαγωγών μετά από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει πιο αυστηρούς εμπορικούς περιορισμούς εάν οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να προσφέρουν στην Κίνα πρόσβαση σε αμερικανική προηγμένη τεχνολογία. Η μετοχή της Nvidia και οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της Taiwan Semiconductor βούλιαξαν περισσότερο από 6% και 7% αντίστοιχα. 

Ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 υποχώρησε 1%, τερματίζοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων. Και πάλι όμως, ο δείκτης έχει ενισχυθεί περίπου 9% τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, καθώς το ράλι της αγοράς έχει διευρυνθεί. Από την άλλη πλευρά, την ίδια περίοδο, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει περισσότερο από 3% την ίδια περίοδο. 

Η στροφή αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που οι επενδυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για επιτοκιακές μειώσεις, εξέλιξη που θα ωφελήσει τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και τις εταιρείες με υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Τα προθεσμιακά συμβόλαια δίδουν μία πιθανότητα 100% για επιτοκιακή μείωση το Σεπτέμβριο. 

«Οι επενδυτές ρευστοποιούν μέρος από τις μεγάλες τεχνολογικές, αντλώντας κάποια κέρδη και αγοράζοντας ονόματα από τον χώρο των κυκλικών εταιρειών. Δεν θα με εξέπληττε εάν αυτό συνεχιζόταν έως τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου», αναφέρει ο Μάικ Ντίκσον της Horizon Investments. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News