Business & Finance Τετάρτη 17/07/2024, 20:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα – Πιέσεις από την τεχνολογία

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μεικτά πρόσημα – Πιέσεις από την τεχνολογία

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με τον κλάδο επεξεργαστών να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την έκβαση των σινο-αμερικανικών εντάσεων. Η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται ωστόσο τώρα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο Πέμπτη και στις δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,5%, αγγίζοντας χαμηλό εβδομάδας με τον επιμέρους δείκτη για την τεχνολογία να καταγράφει απώλειες 4,5% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Δεκέμβριο του 2022. 

Η μετοχή της ολλανδικής ASML, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο προμηθευτής εξοπλισμού για την κατασκευή επεξεργαστών, υποχώρησε περίπου 11%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια άνω των τεσσάρων ετών, εν μέσω ανησυχιών ότι οι πιέσεις της αμερικανιής κυβέρνησης θα μπορουσαν να οδηγήσουν σε πιο αυστηρούς εξαγωγικούς περιορισμούς στην Κίνα. 

Οι ΗΠΑ εξετάζουν να επιβάλουν τους πιο αυστηρούς εμπορικούς περιορισμούς εάν οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να προμηθεύουν την Κίνα με πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών. 

Έδαφος έχασαν και άλλες μετοχές του κλάδου ημιαγωγών, για παράδειγμα οι ASM International και BE Semiconductor υποχώρησαν εκάστη περισσότερο από 7%. 

Ο Κρις Μπότσαμπ, αναλυτής της IG Group, απέδωσε την πτώση των συγκεκριμένων μετοχών στην τριπλή απειλή: επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τις ανηυσυχίες για τη ζήτηση και τη γεωπολιτική κατάσταση. 

Ωστόσο, παρά τις σημερινές απώλειες, ο δείκτης τεχνολογίας καταγράφει άνοδο 13% φέτος και είναι απο τους κλάδους με την καλύτερη επίδοση στο δείκτη STOXX 600. 

Από τους επιιμέρους δείκτες, ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε την ημέρα με πτώση 0,40% στις 18.443,62 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,1% και έκλεισε στις 7.570,81 μονάδες.

Αντίθετα, με άνοδο 0,28% στις 8.187,46 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης FTSE 100, στο Λονδίνο, βρίσκοντας στήριξη στα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία. Ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 2% τον Ιούνιο τη στιγμή που αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρούσε στο 1,9%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News