Business & Finance Τετάρτη 17/07/2024, 19:28
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Σταθεροποιητικά κοντά σε υψηλά εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed

Χρυσός: Σταθεροποιητικά κοντά σε υψηλά εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed

Ο χρυσός σταθεροποιήθηκε μετά το νέο ρεκόρ που σημείωσε, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για τη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, σταθμίζοντας παράλληλα τις αβέβαιες πολιτικές προοπτικές στις ΗΠΑ.

Οι τιμές για το χρυσό σκαρφάλωσαν σε ιστορικό υψηλό των 2.483,73 δολαρίων ανά ουγγιά την Τετάρτη, πριν περιορίσουν τα κέρδη τους. Ο χρυσός είχε σημειώσει άνοδο 1,9% την Τρίτη για να ξεπεράσει το υψηλό ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Μάιο, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτιζαν για προηγούμενες, βαθύτερες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed,  εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού τείνει να ωφελεί το πολύτιμο μέταλλο, καθώς δεν αποδίδει τόκους.

Ο διοικητής της Fed Christopher Waller δήλωσε την Τετάρτη ότι η οικονομία πλησιάζει σε ένα σημείο όπου η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού, αλλά επισήμανε ότι θα ήθελε να δει «λίγο περισσότερες αποδείξεις» ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια διαρκή καθοδική πορεία. Προστίθεται σε μια αυξανόμενη ομάδα αξιωματούχων που θεωρούν ότι πλησιάζει η στιγμή για μείωση των επιτοκίων, αν και οι περισσότεροι -συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Jerome Powell- έχουν σταματήσει να προσφέρουν διευκρινίσεις σχετικά με τον ακριβή χρόνο μιας τέτοιας κίνησης.

 

Χρυσός: Σταθεροποιητικά κοντά σε υψηλά εν αναμονή των ανακοινώσεων της Fed-1

 

Ο χρυσός έχει εκτιναχθεί σχεδόν 20% φέτος, υποστηριζόμενος από τις μεγάλες αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση στην Κίνα και τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Οι παίκτες που επικεντρώνονται στη δυναμική επανεμφανίζονται ως βασικός μοχλός ανάπτυξης του χρυσού εν μέσω ενός πιο ανοδικού περιβάλλοντος. 

«Τα θεμελιώδη μεγέθη έχουν σαφώς μετατοπιστεί ώστε να προσφέρουν στους επενδυτές αυξημένους λόγους για να επανατοποθετηθούν σε χρυσό, και αυτό έχει οδηγήσει τα ευαίσθητα στις τιμές κεφάλαια να επιδιώκουν την άνοδο», ανέφερε ο Chris Weston, επικεφαλής έρευνας της Pepperstone Group Ltd. σε ενημερωτικό σχόλιο την Τετάρτη. «Με την ευρεία τοποθέτηση και το συναίσθημα να μην είναι κοντά στα άκρα, τα 2.500 δολάρια θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ο επόμενος στόχος».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ράλι είναι υπερβολικό. Ο δείκτης σχετικής αντοχής 14 ημερών του χρυσού κυμαινόταν γύρω στο 70, ένα όριο που ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ως overbought.

Κατά τα άλλα, οι αγορές συνέχισαν να αξιολογούν τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις της απόπειρας δολοφονίας του Donald Trump το Σαββατοκύριακο, καθώς η υποψηφιότητά του για την προεδρία αποκτά δυναμική. Μια επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να ενισχύσει το καθεστώς ασφαλούς καταφυγίου του χρυσού εάν κλιμακωθούν οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Ο χρυσός spot υποχώρησε κατά 0,3% στα 2.461,56 δολάρια στις 11:10 π.μ. στη Νέα Υόρκη (18:10 ώρα Ελλάδος). Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index σημείωνε πτώση 0,2%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά. Το ασήμι, η πλατίνα και το παλλάδιο υποχώρησαν.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Χρυσός: Όλο και πιο δύσκολη η εύρεση και η εξόρυξή του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News