Business & Finance Τετάρτη 17/07/2024, 17:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τεχνολογική διόρθωση με φόντο τα τσιπ

Wall Street: Τεχνολογική διόρθωση με φόντο τα τσιπ

Οι δείκτες στη Wall Street κινούνται με μεικτά πρόσημα, καθώς οι δυνητικά αυστηρότεροι περιορισμοί των ΗΠΑ στις παγκόσμιες πωλήσεις τσιπ στην Κίνα προκάλεσαν την πτώση του τεχνολογικού κλάδου που έχει τροφοδοτήσει το ανοδικό ράλι.

Ο τεχνοβαρής Nasdaq καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,3%, κινούμενος στις 18.080,73 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,08% στις 5.605,4 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αντιστέκεται ενισχυόμενος κατά 0,35%, στις 41.098,7 μονάδες σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η Nvidia Corp., η Advanced Micro Devices Inc. και η Broadcom Inc. σημειώνουν πτώση περίπου 6%. Η ASML Holding NV βυθίστηκε κατά 8%, ακόμη και αφού η ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρές παραγγελίες κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η Tokyo Electron Ltd. ηγήθηκε της πτώσης του ιαπωνικού χρηματιστηριακού μέσου όρου Nikkei 225.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει στους συμμάχους της ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τους πιο αυστηρούς εμπορικούς περιορισμούς που είναι διαθέσιμοι εάν εταιρείες όπως η Tokyo Electron και η ASML συνεχίσουν να παρέχουν στην Κίνα πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών. Οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων σε συγκεκριμένες κινεζικές εταιρείες τσιπ που συνδέονται με την Huawei Technologies Co.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek, υποστήριξε ότι η Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την αμυντική προστασία που της προσφέρουν.

Παρόλα αυτά, η διορθωτική κίνηση των μετοχών αντιπροσωπεύει μια μικρή υποχώρηση μετά από μια σειρά αστρικών κερδών, που τροφοδοτήθηκε από τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αισιοδοξία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια. Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι η οικονομία πλησιάζει σε ένα σημείο όπου η κεντρική τράπεζα μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού, αλλά ανέφερε ότι θα ήθελε να δει «λίγο περισσότερες αποδείξεις» ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News