Business & Finance Τρίτη 16/07/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων – Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Ομόλογα: Περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων – Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Πτωτικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τα νέα στοιχεία στη Γερμανία να δείχνουν περαιτέρω επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 3,5 μονάδες βάσης, στο 2,43%. Η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ενώ οι προοπτικές για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της οικονομίας. 

«Νομίζω ότι θα πουν ότι είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τα στοιχεία, που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει μείωση το Σεπτέμβριο, όμως δεν πιστεύω ότι θα δώσουν μία κατευθυντήρια γραμμή ως προς αυτό», αναφέρει αναλυτής της Nordea. 

H απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι πιο ευαίσθητο στην πορεία των επιτοκίων, περιορίστηκε 2,5 μονάδες βάσης, στο 2,76%, αφού αρχικά είχε διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουνίου. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε στο 4,2% με πτώση τριών μονάδων βάσης. Τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ έκαναν τις αποδόσεις να σταματήσουν την καθοδική τους πορεία. 

Η Γαλλία παραμένει στα ραντάρ των επενδυτών, καθώς ακόμη δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, με την απόδοση του γαλλικού 10ετούς να περιορίζεται δύο μονάδες βάσης στο 3,09%, αφού αρχικά άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Ιουνίου. 

Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 65 μονάδες βάσης, κατά 15 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν στις 9 Ιουνίου. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε περαιτέρω στο 3,39% με το spread ωστόσο να παραμένει σταθερό στις 98 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,81%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε σημαντικά στα 280 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News