Business & Finance Τρίτη 16/07/2024, 11:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες πιέσεις με βαρίδι την ενέργεια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέες πιέσεις με βαρίδι την ενέργεια

Η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών συντονίστηκε ξανά με τις ευρωπαϊκές αγορές που υποχωρούν και καταγράφει σημαντική πτώση κάτω από τις 1.450 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η ΔΕΗ εν αναμονή του πορίσματος της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης με την ηγεσία του του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος. Η αγορά φοβάται ότι θα επεκταθεί το μέτρο της φορολόγησης των διυλιστηρίων.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.447,3 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,77% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,86%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,57%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 0,58% στις 1.284,24 μονάδες. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Lamda, της Μυτιληναίος και της Aegean. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και του ΟΛΠ.

Ωστόσο, τα καλά νέα για τις τράπεζες συνεχίζονται με την UBS να ξεκινά την κάλυψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου δίνοντας σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς όπως εκτιμά, προσφέρουν ελκυστικά περιθώρια ανόδου έως και 51% όπως και σημαντικές προοπτικές διανομής μερισμάτων.

Οι τράπεζες βγαίνουν δυναμικά από την ελληνική κρίση και βρίσκονται σε καλή θέση να επωφεληθούν από την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνει ο οίκος. Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως συντηρητικά τόσο τα business plans των τραπεζών όσο και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για τα κέρδη του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS δίνει τιμή στόχο στα 2,3 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,6 ευρώ για τη Eurobank, στα 11 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 5,5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι ευρωπαϊκές άνοιξαν με νέα πτώση την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκές τόσο στην Ευρώπη όσο και πέραν του Ατλαντικού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Με buy ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Περιθώρια ανόδου έως 51%

Ευρωαγορές: Ξανά στο κόκκινο – Βουτιά της Hugo Boss

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News