Business & Finance Δευτέρα 15/07/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε ρυθμούς Τραμπ η αγορά – Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε ο Dow

Wall Street: Σε ρυθμούς Τραμπ η αγορά – Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε ο Dow

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο Dow Jones, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ θα ανοίξει το δρόμο για τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. 

Οι πιο φιλικές δημοσιονομικές πολιτικές Τραμπ αναμένεται να τροφοδοτήσουν το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς και ταυτόχρονα να το διευρύνουν σε όλους τους κλάδους, πέραν της τεχνητής νοημοσύνης και των κορυφαίων τεχνολογικών. Τα σημερινά κέρδη καθοδήγησαν οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και οι τράπεζες. 

O Dow Jones ενισχύθηκε 210,82 μονάδες ή 0,53% για να κλείσει στο επίπεδο ρεκόρ των 40.211,72 μονάδων. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 5.631,22 μοναδες. Να σημειωθεί ότι και ο Dow και ο S&P 500 άγγιξαν ιστορικά υψηλά και στη διάρκεια της συνεδρίασης.  Όσο για τον Nasdaq, ενισχύθηκε 0,4% στις 18.472,57 μονάδες. 

«Το καλό νέο είναι ότι ο πρώην πρόεδρος Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά και φυσικά δεν έχασε τη ζωή του. Συνεπώς, η αγορά θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό», αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής επενδύσεων της CFRA Research. 

O Russell 2000 ενισχύθηκε περισσότερο από 1% αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2022 και καταγράφοντας κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η μία δεύτερη θητεία Τραμπ θα ωθήσει σε άνοδο τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης, επικαλούμενος τις ισχυρές επιδόσεις τους μετά την εκλογή του στις εκλογές του 2016. 

Η μετοχή της Goldman Sachs ενισχύθηκε περισσότερο από 2% αφού ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών στο δεύτερο τρίμηνο. Η Goldman Sachs είναι μία από τις 40 εισηγμένες του S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, τα οποία παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επενδυτές.

Επίσης, οι επενδυτές εστίασαν στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να περιμένει τον πληθωρισμό να φθάσει στο στόχο του 2% προτού μειώσει τα επιτόκια. Προσέθεσε επίσης ότι το σενάριο της απότομης προσγείωσης δεν είναι πιθανό για την αμερικανική οικονομία. 

«Πλησιάζουμε στο σημείο που η Fed θα μειώσει τα επιτόκια. Και αυτό είναι το βασικό σημείο για την ψυχολογία της αγοράς», αναφέρει ο Μπιλ Μερζ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας για τις αγορές κεφαλαίου της U.S. Bank Asset Management. 

Η μετοχή της Trump Media & Technology Group έκανε άλμα 31%, ενώ η μετοχή της Apple άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό, αφού θεωρείται κορυφαία επιλογή της Morgan Stanley. 

Γενικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έτη εκλογών στις ΗΠΑ θεωρούνται κερδοφόρα για τις μετοχές και εξαιρουμένων των μεγάλων σοκ της αγοράς, όπως η έκρηξη της φούσκας του dot.com ή η χρηματοπιστωτική κρίση, ο S&P 500 καταγράφει σημαντικά κέρδη. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί σχεδόν σε κάθε έτος εκλογικής αναμέτρησης από το 1960, με εξαίρεση το 2000 και το 2008. Στα τρία έτη εκλογών από το 2008 – 2012, 2016, 2020 – ο δείκτης έχει ενισχυθεί τουλάχιστον 10%. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News