Business & Finance Δευτέρα 15/07/2024, 20:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Βαρίδι» ο κλάδος πολυτελών ειδών – Πτώση 1% για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Βαρίδι» ο κλάδος πολυτελών ειδών – Πτώση 1% για τον STOXX 600

Πτωτικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκών μετοχές αφότου οι δυσοίωνες προοπτικές του κλάδου πολυτελών ειδών άσκησαν πιέσεις, με το κλίμα να παραμένει ευάλωτο μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1%, διακόπτοντας το ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων. 

Τις απώλειες καθοδήγησε η μετοχή της Burberry με πτώση 16%, αφότου η βρετανική εταιρεία πολυτελών ειδών προειδοποίησε για την πορεία των κερδών της, διακόπτοντας την καταβολή μερίσματος και αντικαθιστώντας τον διευθύνοντα σύμβουλό της Τζόναθαν Ακερόιντ μετά από δύο χρόνια στο τιμόνι του ομίλου. 

«Εάν οι σημερινές συνθήκες διατηρηθούν, ο όμιλος θα παρουσιάσει λειτουργικές ζημίες στο πρώτο εξάμηνο του έτους, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα», επισημαίνουν αναλυτές. 

Ο όμιλος Swatch Group υποχώρησε 9,8% καθώς ο μεγαλύτερος στον κόσμο όμιλος ρολογιών ανακοίνωσε απότομη μείωση των πωλήσεών του και των κερδων του στο πρώτο εξάμηνο. 

Ο δείκτης που παρακολουθεί το τοπ τεν των ευρωπαϊκών εταιρειών πολυτελείας απώλεσε περίπου 3% με τον κλάδο ατομικών αγαθών να καθοδηγείτις απώλειες μεταξύ των κορυφαίων κλάδων του STOXX 600 με πτώση 2,1%. 

Απώλειες 1,6% εμφάνισε και ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων, ακολουθώντας τις τιμές βασικών μετάλλων στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η Κίνα αναπτύχθηκε με βραδύτερο του αναμενομένου ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο. 

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως Orsted, Nordex, Vestas και Siemens Energy, υποχώρησαν μεταξύ 3,4% και 6,4% με traders να συνδέουν την εξασθένηση με τις αυξημένες πιθανότητες εκλογικής νίκης Τραμπ στις ΗΠΑ. 

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,84% στις 18.590 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC υποχώρησε κατά 1,19% στις 7.632 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE έχασε 0,85% στις 8.182 μονάδες. 

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός MIB έχασε 0,59% και απώλειες 0,96% κατέγραψε στην Ισπανία ο IBEX. 

 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News