Business & Finance Δευτέρα 15/07/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή μείωση αποδόσεων εν μέσω νευρικότητας

Ομόλογα: Μικρή μείωση αποδόσεων εν μέσω νευρικότητας

Yποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να «χωνέψουν» τον αντίκτυπο της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε στο άνοιγμα της συνεδρίασης για να υποχωρήσει όμως εν συνεχεία δύο μονάδες βάσης, στο 2,48%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε αρχικά πέντε μονάδες βάσης, για να κλείσει ωστόσο στο 4,22% με πτώση τριών μονάδων βάσης. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μία νίκη Τραμπ θα οδηγούσε σε πολιτικές που θα αυξήσουν το κρατικό χρέος και θα πυροδοτήσουν πληθωρισμό. 

«Η ιδέα μίας προεδρίας Τραμπ είναι αρνητική για τα ομόλογα επειδή αυτό σημαίνει μεγαλύτερες δαπάνες, αντισταθμίζοντας τις υποσχέσεις για αντιμετώπιση των γεωπολιτικών εντάσεων», αναφέρουν αναλυτές της Radobank. 

Η απόδοση στα γαλλικά 10ετή υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο 3,12% με το spread έναντι των γερμανικών στις 64 μονάδες βάσης. Ο επικεφαλής της εθνικής λογιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας ανέφερε ότι η χώρα δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια ελιγμών στον προϋπολογισμό της και θα πρέπει επειγόντως να μειώσει το χρέος της. 

Οι επενδυτές περιμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η οποία ωστόσο δεν πρόκειται να κάνει κίνηση μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και το πιθανότερο είναι ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα αποφύγει οιαδήποτε αναφορά για μελλοντικές κινήσεις. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,76% με το spread στις 127 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,43% με το spread στις 98 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,86%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 17 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News