Business & Finance Δευτέρα 15/07/2024, 17:45
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανεξαρτητοποίηση από την Ευρώπη

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανεξαρτητοποίηση από την Ευρώπη

Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία προσέγγισε τις 1.460 μονάδες με μοχλό κυρίως της μετοχή της Motor Oil και την ανοδική κίνηση στις τραπεζικές μετοχές.

Την ίδια ώρα, μπορεί οι ευρωαγορές να υποχωρούν εν μέσω των νέων πολιτικών ανησυχιών μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Trump και υπό το βάρος αρνητικών εταιρικών αποτελεσμάτων της Burberry και της Swatch, 

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.458,52 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.461,81 μονάδες (+0,66%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 102,88 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 23.159.154 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,37%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,41% στις 1.291,75 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Motor Oil (+2,48%), της Τιτάν (+2,10%), της Eurobank (+2,10%), του ΟΛΠ (+1,31%) και της Εθνικής (+1,30%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ (-1,11%), της Coca Cola HBC (-0,93%) και του ΟΠΑΠ (-0,64%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Εθνική διακινώντας 5.755.134 και 4.218.653 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 33,38 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 9,77 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 48 μετοχές, 47 πτωτικά και 29 παρέμειναν σταθερές.

Εξάλλου, η επενδυτική τράπεζα Axia επαναξιολογεί «buy» τις μετοχές των 4 ελληνικών τραπεζών, ενώ ανεβάζει τις τιμές-στόχους καθώς -όπως αναφέρει- ο κλάδος οδηγείται από ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και κινείται προς την κατεύθυνση βιώσιμων αποδόσεων.

Σύμφωνα με τις νέες τιμές- στόχους, για την Alpha Bank τοποθετείται στα 2,50 ευρώ από 2,30, για τη Eurobank στα 3 ευρώ από 2,5, για την Εθνική στα 10,50 ευρώ από 8,80 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,30 από 5 ευρώ προηγουμένως. 

Την Παρασκευή, ο οίκος Scope επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB- της Ελλάδας, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές σε θετικές. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η αναβάθμιση των προοπτικών είναι αποτέλεσμα της μείωσης του χρέους, της βελτίωσης στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και του ευνοϊκού momentum στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Βαρίδι» για την αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένουν το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και οι συνεχιζόμενες δομικές αδυναμίες της οικονομίας, επισημαίνεται.

Η Scope εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο. Επιπλέον, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών, στηρίζουν την ανθεκτικότητα του κλάδου, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σε διεθνές επίπεδο, ένα νέο επίπεδο πολυπλοκότητας στην ήδη ταραχώδη προεκλογική περίοδο προσθέτει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Donald Trump, σύμφωνα με τη UBS. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι σε πρώτη φάση, η δυναμική της προεκλογικής καμπάνιας θα αλλάξει, καθώς οι συγκεντρώσεις θα είναι πιο ελεγχόμενες για λόγους ασφαλείας και τα μηνύματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Πάντως, ο οίκος εξακολουθεί να θεωρεί πιθανότερο σενάριο (με 45%) το λεγόμενο «Red Sweep», δηλαδή τη νίκη του Trump σε συνδυασμό με ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές συστήνουν στους επενδυτές να μην κάνουν μεγάλες αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους, ως απάντηση στις προεκλογικές εξελίξεις, εν αναμονή του ενός ή του άλλου εκλογικού αποτελέσματος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Προς νέα ρεκόρ με φόντο τράπεζες και Trump

Scope: Πώς η Ελλάδα θα ρίξει το χρέος της στο 130% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News