Business & Finance Παρασκευή 12/07/2024, 11:28
ΑΓΟΡΕΣ

Υποτονικό κλιμα στο ΧΑ – Σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Υποτονικό κλιμα στο ΧΑ – Σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, προμηνύοντας μια συνεδρίαση αντίστοιχη με τη χθεσινή, ενόψει της ετυμηγορίας της Scope Ratings. Ο γενικός δείκτης άνοιξε με οριακά κέρδη πέριξ των 1.447 μονάδων.

Πτωτικά κινούνται οι τράπεζες και βαραίνουν τον δείκτη, ο οποίος όμως βρίσκει στηρίγματα στα blue chips, όπως η Coca Cola 3E, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Aegean και τη Jumbo. Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα πρόσημα να είναι μοιρασμένα.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται η ετυμηγορία του οίκου Scope Ratings για το ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο τώρα τοποθετεί στο ΒΒΒ- με σταθερό outlook. Τα σενάρια για αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές φουντώνουν.

Ο γενικός δείκτης έχει απομακρυνθεί εδώ και μέρες από το επίπεδο των 1.400 μονάδων και πλέον φαίνεται πιθανότερο να γίνουν προσπάθειες προς τις 1.500 μονάδες παρά να γίνει πισωγύρισμα.

Στην εγχώρια αγορά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν οι καταλύτες για να οδηγήσουν υψηλότερα το Χ.Α., τη στιγµή που οι ελληνικές µετοχές διαπραγµατεύονται σε πολύ χαµηλές αποτιµήσεις σε σχέση τόσο µε τις ευρωπαϊκές όσο και τις αµερικανικές. Αυτά αναµένεται να βοηθήσουν τον Γενικό Δείκτη στη συνέχεια, στην προσπάθειά του να επιστρέψει και πάλι στα υψηλά έτους και προ των 1.500 µονάδων.

Όπως γράφει και το σημερινό φύλλο της Καθημερινής, το Χ.Α. παραμένει σχετικά συντονισμένο με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των γαλλικών εκλογών, τα αποτελέσματα των οποίων πάντως δεν προκαλούν εφησυχασμό. Σήμερα, σημειώνεται, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με άνοδο και πρόκειται να ολοκληρώσουν τη δεύτερη συναπτή εβδομάδα κερδών χάρη στις θετικές αναθεωρήσεις των εταιρειών για τα μεγέθη του 2024 και βέβαια την αναπάντεχη επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που ανοίγει το «παράθυρο» για την πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τη Fed.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε σήμερα με κέρδη 0,3% και διαμορφωνόταν στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα, παίρνοντας στήριγμα ιδίως από τον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Ο γαλλικός Cac 40 και ο βρετανικός FTSE 100 είχαν έντονη ανοδική ορμή, με κέρδη 0,5%.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία ενισχύθηκαν 2,5% σε ετησιοποιημένη βάση τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση, ενώ οι τιμές χονδρικής στη Γερμανία υποχώρησαν κατά 0,6% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε απροσδόκητα και η αύξηση ήταν η μικρότερη που είχε καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο, δίνοντας έτσι ελπίδα ότι επανήλθε η αποπληθωριστική τάση και ότι η Fed θα κινηθεί σύντομα προς την πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ING: Στο 1,7% ανεβάζει τον πήχυ για την ελληνική οικονομία φέτος

Σε ανοδική τροχιά οι ευρωαγορές – Υψηλό ενός μήνα για τον Stoxx

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News