Business & Finance Παρασκευή 12/07/2024, 07:01
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεβαίνουν οι Eurostars – Η ευρωπαϊκή απάντηση στις Magnificent 7

Ανεβαίνουν οι Eurostars – Η ευρωπαϊκή απάντηση στις Magnificent 7

Υψηλότερες αποδόσεις από τις αμερικανικές  «Magnificent 7» καταγράφουν από το 2020 οι «Eurostars», η ομάδα των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών που περιλαμβάνει τη Novo Nordisk, την ASML, την LVMH, τη Ferrari, την Adyen, τη Schneider Electric και την Hermès.

«Οι εταιρείες αυτές έχουν αυξήσει την επιρροή και το βάρος τους σε βασικούς δείκτες. Αυτή η ιδεολογική προσέγγιση του “ο νικητής τα παίρνει όλα” έχει σημαντική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε ο Jordy Hermanns, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aegon Asset Management.

Ειδικότερα, έρευνα της Aegon διαπίστωσε οι «Eurostars» είχαν συνολικές αποδόσεις ύψους 224% από το 2020 και ετησιοποιημένη απόδοση της τάξης του 30%. Πρόκειται για επίπεδα αντίστοιχα με τις αποδόσεις των «Magnificent 7», την ομάδα που περιλαμβάνει τις μετοχές των Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Amazon και Tesla.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Hermanns, οι επτά ευρωπαϊκοί κολοσσοί εμφάνισαν μικρότερες διακυμάνσεις της τάξης του 23% έναντι 30% των αμερικανικών εταιρειών, το οποίο δείχνει ενέχουν μικρότερο ρίσκο.

Επίσης, σύμφωνα με την Aegon Asset Management, οι ευρωπαϊκές εταιρείες υπερέχουν έναντι των αμερικανικών κολοσσών στο γεγονός ότι δραστηριοποιούνται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, των ειδών πολυτελείας, της αυτοκίνησης και της βιομηχανικής τεχνολογίας.

Ο Hermanns τόνισε ότι «αυτή η ποικιλία στη σύνθεση καθιστά τους Eurostars έναν ικανό ομόλογο των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων, ενώ αποτελεί βασικό κομμάτι κάθε σωστά διαφοροποιημένου διεθνούς επενδυτικού χαρτοφυλακίου».

Σημειώνεται πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός ευνόησε ιδιαίτερα την ASML και την Adyen. Η ανάπτυξη της Novo Nordisk πυροδοτήθηκε από την κλιμακούμενη ζήτηση για υγειονομικές υπηρεσίες, ιδίως τα φάρμακα για την παχυσαρκία. Οι οίκοι πολυτελείας, όπως η LVMH και η Hermès, στηρίχθηκαν στην αύξηση του πλούτου των διεθνών νοικοκυριών, ιδίως στην Ασία. Στο μεταξύ, η Schneider Electric εκμεταλλεύτηκε την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και έγινε βασικός παίκτης στη σχετική αγορά. 

«Η διαφοροποιημένη φύση των Eurostars…αναδεικνύει την πολύπλευρη ισχύ τους», υποστήριξε ο Hermanns. 

Ο παράγοντας της κεφαλαιοποίησης

Βασική διαφορά μεταξύ των «Eurostars» και των «Magnificent 7» είναι βέβαια η κεφαλαιοποίησή τους. Αθροιστικά, οι αμερικανικοί κολοσσοί ξεπερνούν τα 16 τρισ. δολάρια. «Η κεφαλαιοποίηση της Apple και της Microsoft ξεπερνά τα 3 τρισ., ενώ η Tesla, περίπου στα 600 δισ. δολάρια, είναι το μοναδικό μέλος της ομάδας με αξία κάτω του 1 τρισ. δολαρίων», παρατηρεί η Aegon Asset Management.

Απεναντίας, καμία ευρωπαϊκή εταιρεία δεν περνά το 1 τρισ. δολάρια και η αθροιστική τους αξία είναι κάτω των 2 τρισ. Σύμφωνα με τον Hermanns, αυτή η απόκλιση δείχνει ότι το μέγεθος δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας επιτυχίας στις αγορές, δεδομένου ότι οι «Eurostars» επιδεικνύουν εξαιρετικές επιδόσεις σε άλλους δείκτες παρά τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Euronews

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Κίνδυνος απογοητεύσεων στις αγορές – Neutral για την Ελλάδα

Deutsche Bank: Κέρδη για λίγους στο β΄ τρίμηνο με φόντο τα αυξημένα ρίσκα

UBS: 3 επενδυτικές κινήσεις για το β΄ εξάμηνο – Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News