Business & Finance Τετάρτη 10/07/2024, 22:22
ΑΓΟΡΕΣ

Pimco: Οι αποδόσεις της αγοράς πιστώσεων δεν αντισταθμίζουν τους κινδύνους

Pimco: Οι αποδόσεις της αγοράς πιστώσεων δεν αντισταθμίζουν τους κινδύνους

Οι επενδυτές αποζημιώνονται ανεπαρκώς για τους κινδύνους δανεισμού στην αγορά πιστώσεων, καθώς τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια που επιδιώκουν πολύ λίγες ευκαιρίες περιορίζουν τις αποδόσεις, σύμφωνα με την Pacific Investment Management Co.

Το υπερβάλλον ασφάλιστρο για τις λιγότερο ρευστοποιήσιμες επενδύσεις έχει πέσει κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, λιγότερο από το ήμισυ της απόδοσης που θα έπρεπε να προσφέρει, έγραψε ο Mohit Mittal, επικεφαλής επενδύσεων βασικών στρατηγικών στην Pimco, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Οι όροι που παραδοσιακά προστάτευαν τους δανειστές στις ιδιωτικές πιστωτικές αγορές έχουν επίσης επιδεινωθεί.

“Τα ασφάλιστρα ρευστότητας έχουν συμπιεστεί τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές αγορές πιστώσεων, με τα χαμηλότερης ποιότητας τμήματα του καθενός να αντιμετωπίζουν αυξημένη ευπάθεια στην οικονομική επιβράδυνση και τα υψηλότερα επιτόκια”, δήλωσε ο Mittal. “Οι νέες επενδύσεις εισέρχονται σε δυνητικά μη ελκυστικές αποτιμήσεις, με τα εταιρικά spreads σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές πιστωτικές αγορές να βρίσκονται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ”.

 

Pimco: Οι αποδόσεις της αγοράς πιστώσεων δεν αντισταθμίζουν τους κινδύνους-1

 

Η Pimco έχει μετατοπίσει την έκθεσή της στις δημόσιες πιστώσεις “σε τομείς που πιστεύουμε ότι προσφέρουν υγιή ρευστότητα και ασφάλιστρα κινδύνου, όπως τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια οργανισμών και τα ανώτερα δομημένα προϊόντα”, σύμφωνα με τον Mittal.

Εν τω μεταξύ, η απότομη άνοδος των επιτοκίων της παγκόσμιας αγοράς από το 2022 ευνοεί τα “υψηλής ποιότητας, ρευστά δημόσια σταθερά εισοδήματα” και αυτές οι πιο συνηθισμένες αποδόσεις εκκίνησης φαίνονται “πολύ ελκυστικές” σε σύγκριση με τις περισσότερες εναλλακτικές λύσεις σε όλο το φάσμα κινδύνου και ρευστότητας, δήλωσε ο Mittal.

Άλλα βασικά σημεία σχετικά με τη ρευστότητα της αγοράς πιστώσεων, τους κινδύνους και τις δυνατότητες απόδοσης περιλαμβάνουν:  

Η χαμηλή ρευστότητα και τα ασφάλιστρα κινδύνου από την ιδιωτική πίστωση “είναι ανεπαρκή σε σχέση με το κόστος ευκαιρίας που συνδέεται με την αναπροσαρμογή της ισορροπίας, την απώλεια του alpha από το δημόσιο σταθερό εισόδημα και το δυνητικό κόστος των ελλείψεων μετρητών”.

Περίπου “το 40% των δανειοληπτών ιδιωτικής πίστης (σταθμισμένο ως προς το μέγεθος και από 15,9% πριν από δύο χρόνια) δεν παράγει επαρκείς ταμειακές ροές για την εξυπηρέτηση όλων των χρεών, των φόρων και των αναγκών για κεφαλαιουχικές δαπάνες”.

Εάν τα επιτόκια παραμείνουν αυξημένα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η ανάπτυξη επιβραδυνθεί, οι δανειολήπτες αυτοί θα είναι “πιο ευάλωτοι σε περαιτέρω αύξηση της μόχλευσης, μείωση της πιστωτικής ποιότητας και υψηλότερες αναμενόμενες ζημίες”.

Ο ρόλος του πρωτογενούς διαπραγματευτή στη διαμόρφωση των τιμών και την παροχή ρευστότητας στην αγορά “έχει γίνει λιγότερο ουσιαστικός” και “η δημόσια ρευστότητα του σταθερού εισοδήματος παραμένει ισχυρή, υποβοηθούμενη από καινοτομίες όπως τα ETF και η διαπραγμάτευση χαρτοφυλακίου”.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News