Business & Finance Τετάρτη 10/07/2024, 16:28
ΑΓΟΡΕΣ

Καφές: Η τιμή του arabica κοντά σε υψηλά 2 ετών

Καφές: Η τιμή του arabica κοντά σε υψηλά 2 ετών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ποικιλίας καφέ Arabica διατηρούνται κοντά σε υψηλά δύο ετών, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται, απειλώντας να ανεβάσουν περαιτέρω το κόστος της κατανάλωσης καφέ. 

Το πιο ενεργό συμβόλαιο για την ποικιλία υποχώρησε σχεδόν 2% στα 2,450 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, αφού αυξήθηκε την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022. Παρόλα αυτά, οι τιμές παραμένουν περίπου 30% υψηλότερες το 2024, καθώς οι ελλείψεις της φθηνότερης ποικιλίας robusta ενισχύουν τη ζήτηση για την καλύτερη ποιότητα arabica, που προτιμάται από τις μάρκες Nespresso της Starbucks Corp. και της Nestle SA.

Καφές: Η τιμή του arabica κοντά σε υψηλά 2 ετών-1

Η παραγωγή στους κύριους παραγωγούς robusta στο Βιετνάμ και την Ινδονησία ήταν μειωμένη φέτος, προκαλώντας ελλείψεις στην αγορά, δήλωσε ο Giuseppe Lavazza, πρόεδρος του καφεκοπτείου Luigi Lavazza SpA, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα. Τα προθεσμιακά συμβόλαια robusta έφθασαν αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2008, ενώ εν συνεχεία αποκλιμακώθηκαν ελαφρώς. 

Ανησυχίες για μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη συγκομιδή εμφανίζονται επίσης στην κορυφαία παραγωγό καφέ Βραζιλία, ενισχύοντας την πίεση της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά. «Η αγορά είναι πολύ νευρική», δήλωσε ο Lavazza και πρόσθεσε «Και όταν είναι τόσο ευμετάβλητη, κάθε είδηση μπορεί να προκαλέσει σοκ».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυξήσεις στον σερβιριζόμενο καφέ – Επανέρχεται ο ΦΠΑ 24%

Κακάο: Η μεγαλύτερη πτώση τιμής σε 2 χρόνια λόγω καιρού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News