Business & Finance Τετάρτη 10/07/2024, 11:43
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις υπό το βάρος μερισμάτων

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πιέσεις υπό το βάρος μερισμάτων

Πτωτικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κόντρα στην ανοδική κίνηση που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές. Σημαντική υποχώρηση καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές, όπως και οι μετοχές της HelleniQ Energy και της Jumbo που διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα για τη χρήση του 2023.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.442,71 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,59% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 11 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,72%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,05%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,85% στις 1.258,12  μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της HelleniQ Energy και της Jumbo, ενώ ακολουθεί η Lamda. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, του ΟΛΠ και της Autohellas.

Αν και οι τραπεζικές µετοχές βρίσκονται στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων, εγχώριοι αναλυτές επισηµαίνουν πως ο κλάδος συνεχίζει να έχει ισχυρές προοπτικές, κάτι το οποίο επιβραβεύεται και από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ εκτιµούν πως και η µεσαία κεφαλαιοποίηση αναµένεται να µπει στο «παιχνίδι» της ανόδου µόλις το Χ.Α. εδραιώσει την τάση του και πάλι, καθώς έχει µείνει αισθητά πίσω το τελευταίο διάστηµα.

Εξάλλου, άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για το «πράσινο» ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο θα έχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (Baa3), έπειτα και από τη σχετική αναβάθμιση της τράπεζας από τη Moody’s, με το guidance για το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5%. 

Την ίδια ώρα, με επιφυλακτική άνοδο κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς η προσοχή στρέφεται εκ νέου στη νομισματική πολιτική και της κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ μετά από τις πολιτικές ανησυχίες με επίκεντρο τη Γαλλία.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα παρά το γεγονός ότι στη Wall Street σημειώθηκαν νέα ρεκόρ μετά τα ήπια σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τρίτη. Ο Jerome Powell προειδοποίησε ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό «θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση».

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News