Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέα ρεκόρ από S&P 500 και Nasdaq – «Παράθυρο» για επιτοκιακές μειώσεις από Πάουελ

Wall Street: Νέα ρεκόρ από S&P 500 και Nasdaq – «Παράθυρο» για επιτοκιακές μειώσεις από Πάουελ

Mε νέο ρεκόρ έκλεισαν οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποίησε για τους κινδύνους να διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για υπερβολικά μεγάλο διάστημα. 

Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,07% στις 5.576,98 μονάδες, στο 36ο διαδοχικό ρεκόρ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ο Nasdaq έκλεισε στις 18.429,29 μονάδες με άνοδο 0,14%. Και οι δύο δείκτες άγγιξαν ρεκόρ και στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Dow Jones έκλεισε ωστόσο με πτώση 52,82 μονάδων ή 0,13% στις 39.291,97 μονάδες. 

Οι χρηματοοικονομικές μετοχές ήταν αυτές που καθοδήγησαν σήμερα τα κέρδη, με τον S&P 500 να ενισχύεται για έκτη διαδοχική συνεδρίαση – στην πιο παρατεταμένη περίοδο ανόδου από τον Ιανουάριο. 

Ο Πάουελ είπε ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα εγκυμονεί κίνδυνο για την περαιτέρω ανάπτυξη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει να υιοθετήσει μία λιγότερο περιοριστική στάση. 

«Χαλαρώνοντας την περιοριστική πολιτική υπερβολικά αργά ή υπερβολικά λίγο αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οικονομική δραστηριότητα και την αγορά εργασίας», ανέφερε ο Πάουελ στην κατάθεση που έδωσε στη Γερουσία. «Περισσότερα θετικά στοιχεία θα μπορούσαν ωστόσο να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το στόχο του 2%». 

«Η αγορά εργασίας επιβραδύνεται και ο Πάουελ αρχίζει να δίδει προσοχή σε αυτό. Αναγνωρίζει ότι η πολιτική είναι περιοριστική και έχει σημειωθεί πρόοδος στον πληθωρισμό. Αυτό προετοιμάζει το έδαφος για μία κίνηση του Πάουελ τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ράσελ, στρατηγικός αναλυτής της TradeStation. 

Ο Πάουελ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός να μην δώσει χρονοδιάγραμμα για μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, έδωσε έμφαση στις αυξανόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι η ανεργία αυξήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο. «Η ρητορική σήμερα είναι σαν να προετοιμάζει την αγορά για μείωση των επιτοκίων λίγο αργότερα», ανέφερε ο Μάικλ Φερόλι της JPMorgan Chase & Co. 

H μετοχή της Nvidia ενισχύθηκε 2,5% αφότου η KeyBanc αναθεώρησε ανοδικά το στόχο για την τιμή μετοχής του κορυφαίου κατασκευαστή τσιπ στα 180 δολάρια, που σημαίνει μία άνοδο της τάξης του 40% από το κλείσιμο της Δευτέρας. 

Ωστόσο, παρά τα νέα ιστορικά υψηλά, τα κέρδη του S&P 500 είναι συγκρατημένα, καθώς οι μετοχές των Microsoft και McDonald’s υποχώρησαν περίπου 1% και 1,4% αντίστοιχα. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News