Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 10:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτωτικό άνοιγμα – Βουτιά για την BP

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτωτικό άνοιγμα – Βουτιά για την BP

Κυρίως πτωτικά κινούνται σήμερα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τους κινδύνους από το κυβερνητικό αδιέξοδο στη Γαλλία. H προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στην ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ αργότερα σήμερα ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου αναφορικά με τη νομισματική πολιτική.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,25% με τις μετοχές ενέργειας να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, ακολουθώντας την πορεία των τιμών πετρελαίου.

Οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιριών ήταν αυτές με τα μεγαλύτερα κέρδη, σημειώνοντας άνοδο 0,5%, καθώς οι τιμές του χαλκού κατέγραψαν μικρή αύξηση.

Η BP υποχωρεί περίπου 3% αφού η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι αναμένει πλήγμα στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ύψους 1 έως 2 δισ. δολαρίων από απομειώσεις και 500 έως 700 εκατ. δολαρίων λόγω «σημαντικά χαμηλότερων πραγματοποιημένων περιθωρίων διύλισης».

Ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου αψηφεί την ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση και διαπραγματεύεται υψηλότερα κατά 0,25% μετά την εμφατική νίκη της περασμένης εβδομάδας για το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, η οποία θεωρείται σε γενικές γραμμές υποστηρικτική για τα assets και τις επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών κατοικιών ειδικότερα.

Ωστόσο, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι χάνει σήμερα 0,58% εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου με αδιέξοδο και μιας πιθανής παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας στη Γαλλία.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας, αλλά δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού ή τεχνοκρατική κυβέρνηση είναι πιθανή, καθιστώντας δυσκολότερη την ψήφιση της νομοθεσίας και των μεταρρυθμίσεων.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,34%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,25%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές μεταβολές στους ρυθμούς της Γαλλίας

Wall Street: Με νέα ρεκόρ έκλεισαν οι S&P 500 και Nasdaq εν αναμονή του πληθωρισμού

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News