Business & Finance Δευτέρα 8/07/2024, 11:30
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό γύρισμα στους ρυθμούς της Ευρώπης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό γύρισμα στους ρυθμούς της Ευρώπης

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ότι τον τελευταίο καιρό ακολουθεί κατά πόδας τις ευρωπαϊκές αγορές. Μετά από ένα πτωτικό ξεκίνημα, έχει γυρίσει σε συγκρατημένα θετικό έδαφος με τους επενδυτές διεθνώς να προσπαθούν να αξιολογήσουν το χθεσινό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.440,91 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,03% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,06%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,04%. Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει μόλις 0,09%. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, της Elvlahalcor και της Lamda Development. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή, της Viohalco, της Σαράντης και της Μυτιληναίος.

Στις ευρωαγορές, οι αρχικές απώλειες διαγράφησαν και πλέον τα κυριότερα χρηματιστήρια κινούνται με θετικά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει το πολιτικό αδιέξοδο, ενώ η μη εξασφάλιση πλειοψηφίας τόσο από τον αριστερό συνασπισμό όσο και από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν ΛεΠεν, απομάκρυνε το ενδεχόμενο δημοσιονομικής αστάθειας επί του παρόντος τουλάχιστον. Η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί θα χρειαστεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς και ως εκ τούτου οι ακραίες θέσεις θα τεθούν στο περιθώριο.

Οι αγορές δείχνουν να βγαίνουν από έναν δύσκολο κύκλο εκλογικών αναµετρήσεων όπου οι αβεβαιότητες µπήκαν δυνατά στο προσκήνιο υπενθυµίζοντας τον επιδραστικό ρόλο των πολιτικών εξελίξεων στην οικονοµία, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities στην «Καθημερινή». Η έλλειψη βραχυπρόθεσµου εγχώριου αφηγήµατος αύξησε τον βαθµό συσχέτισης µε τις ξένες αγορές και το Χ.Α. ευθυγραµµίστηκε µε την τάση του εξωτερικού.

Παρ’ όλα αυτά, όπως προσθέτει, ο Ιούλιος γεµίζει µε νέα προς το τέλος του, καθώς το ενδιαφέρον αναµένεται να ανακάµψει µε τις πρώτες δηµοσιεύσεις για τα αποτελέσµατα εξαµήνου και τις επικαιροποιηµένες προβλέψεις για το υπόλοιπο της χρήσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές αγορές: Θετική αντίδραση στο γαλλικό αποτέλεσμα

Capital Economics: Η Γαλλία απέφυγε τα χειρότερα – Ο κίνδυνος Μελανσόν και η επόμενη μέρα της οικονομίας

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News