Business & Finance Δευτέρα 8/07/2024, 10:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Θετική αντίδραση στο γαλλικό αποτέλεσμα

Ευρωπαϊκές αγορές: Θετική αντίδραση στο γαλλικό αποτέλεσμα

Επιφυλακτικότητα κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο του αναπάντεχου εκλογικού αποτελέσματος και τη νίκη-έκπληξη του αριστερού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

Οι αρχικές απώλειες διαγράφησαν και πλέον τα κυριότερα χρηματιστήρια κινούνται με θετικά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές είχαν ήδη προεξοφλήσει το πολιτικό αδιέξοδο, ενώ η μη εξασφάλιση πλειοψηφίας τόσο από τον αριστερό συνασπισμό όσο και από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν ΛεΠεν, απομάκρυνε το ενδεχόμενο δημοσιονομικής αστάθειας επί του παρόντος τουλάχιστον. Η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί θα χρειαστεί να προχωρήσει σε συμβιβασμούς και ως εκ τούτου οι ακραίες θέσεις θα τεθούν στο περιθώριο.

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,2%, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης έχανε 0,4%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,11%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,25%, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,09% και ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,36%.  

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – το οποίο περιλαμβάνει τους Σοσιαλιστές και τo ακροαριστερό κόμμα του Μελανσόν – κέρδισε 178 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, τον οποίο οι δημοσκόποι την περασμένη εβδομάδα έβλεπαν να κερδίζει τις εκλογές, ήρθε τρίτος με 143 έδρες, ενώ η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε 156 έδρες. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται 289 έδρες.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούσαν την περασμένη εβδομάδα για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με επικεφαλής τη Λεπέν, ενώ τώρα ανησυχούν μέν γοα την επιτυχία της Αριστεράς καθώς προμηνύουνται περισσότερες πολιτικές διαμάχες στο μέλλον, αλλά η μη εξασφάλιση πλειοψηφίας καθησυχάζει το επενδυτικό κλίμα. 

Όπως επισημαίνουν ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές, ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο θα ήταν θετικό αποτέλεσμα για τους επενδυτές.

Εν τω μεταξύ, το spread των γαλλικών με τα γερμανικά ομόλογα βρίσκεται περίπου στις 70 μονάδες βάσης, κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο αποκορύφωμα της πτώσης της αγοράς τον περασμένο μήνα.

Όπως τονίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank, οι αγορές θα είναι καχύποπτες απέναντι στα «δημοσιονομικά επιθετικά» σχέδια δαπανών και φορολογίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

«Χθες το βράδυ οι ακροαριστεροί μιλούσαν ήδη για φόρους πλούτου και αυξήσεις στους φόρους των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα είναι φιλικές προς τις αγορές. Ωστόσο, η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση που να έχει οποιαδήποτε σταθερότητα μοιάζει κάτι πολύ δύσκολο. Η πολιτική παράλυση για τους επόμενους 12 μήνες φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα», προσθέτουν.

Οι αναλυτές της Citi ανέφεραν ήδη πριν από τις εκλογές ότι ένα πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία, «θα συνεπάγονταν κάπου μεταξύ 5-20% χαμηλότερες αποτιμήσεις της αγοράς μετοχών».

«Σε συνδυασμό με τη διαπίστωσή μας ότι οι γαλλικές μετοχές τείνουν να είναι πιο ευμετάβλητες από τις αντίστοιχες των ομολόγων τους γύρω από τις εκλογές, αυτό θα μπορούσε να είναι λόγος να περιμένουμε πρόσθετη αστάθεια από εδώ και πέρα … Σχετικά με τις υπόλοιπες αγορ’ες, μια κίνηση 10% στις γαλλικές μετοχές συνήθως συνοδεύεται από μια κίνηση 8% από το συνολικό Stoxx 600», ανέφεραν οι αναλυτές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Η Γαλλία απέφυγε τα χειρότερα – Ο κίνδυνος Μελανσόν και η επόμενη μέρα της οικονομίας

Έκπληξη στη Γαλλία: Πρώτη δύναμη το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Τρίτη η Λεπέν

Γαλλία: Τι ξέρουμε για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News