Business & Finance Παρασκευή 5/07/2024, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq – Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq – Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ έκλεισαν οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, ολοκληρώντας μία ακόμη εβδομάδα κερδών. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,54% κλείνοντας στις 5.567,19 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,90% για να τερματίσει στις 18.352,76 μονάδες. Πρόκειται για το 34ο κλείσιμο ρεκόρ του S&P 500 στη διάρκεια του 2024. Ο Dow Jones έκλεισε με μικρότερη άνοδο 0,17% στις 39.375,87 μονάδες. 

Ο S&P 500 παρουσιάζει φέτος ράλι 16,7%, ολοκληρώντας την τέταρτη εβδομάδα κερδών στη διάρκεια των τελευταίων πέντε, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να οδηγήσει την Φέντεραλ Ριζέρβ σε μειώσεις επιτοκίων. Ο Nasdaq καταγράφει από τις αρχές του έτους ράλι 22,3%. 

Τα στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 206.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία τον Ιούνιο, όμως η ανεργία ενισχύθηκε ελαφρώς στο 4,1%. Οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η ανεργία θα παρέμεινε στο 4%. 

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει σε επιτοκιακές μειώσεις τους επόμενους μήνες. Οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για μείωση το Σεπτέμβριο στο 77% από 64% πριν από μία εβδομάδα. 

«Από τη μία, η πτωτική αναθεώρηση των στοιχείων για το Μάιο και η αύξηση της ανεργίας αυξάνουν τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων από την Fed – οι αγορές ομολόγων ικανοποιούνται στην προοπτική αυτή. Από την άλλη, τα στοιχεία αυτά σκιαγραφούν μία εικόνα επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και αυτό προκαλεί κάποιες ανησυχίες», αναφέρει η Σίμα Σαχ, στρατηγική αναλύτρια της Principal Asset Management. 

H Tesla ενισχύθηκε περισσότερο από 2% ανεβάζοντας τα κέρδη αυτής της εβδομάδας στο 27%, ενώ και η Apple εμφάνισε κέρδη άνω του 2% αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό. Ωστόσο, η Nvidia δεν ακολούθησε σημειώνοντας πτώση 2%, μετά από μία σπάνια υποβάθμισή της, που επικαλείται τα περιορισμένα περιθώρια ανόδου της μετοχής της. Παρ΄όλα αυτά, η μετοχή της ενισχύθηκε 1,9% στην εβδομάδα. 

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο την εβδομάδα. Ο Nasdaq και ο S&P 500 ενισχύθηκαν 3,5% και 2% αντίστοιχα, ενώ ο Dow σημείωσε άνοδο μόλις 0,7%. 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News