Business & Finance Παρασκευή 5/07/2024, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη μέρα ανόδου χωρίς τζίρο – Εβδομαδιαία κέρδη 2,58%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη μέρα ανόδου χωρίς τζίρο – Εβδομαδιαία κέρδη 2,58%

Με ήπια άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να φτάνει ξανά τα επίπεδα των 1.440 μονάδων. Όμως σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο τζίρος, ενδεικτικό της περιορισμένης διάθεσης για ανάληψη ρίσκου εν μέσω της διεθνούς μεταβλητότητας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.440,52 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,33%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.442,11 μονάδες (+0,44%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 55,51 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 12.845.113 μετοχές.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 2,58%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 11,40%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά σε ποσοστό 0,09%.

Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε με κέρδη 0,78% στις 1.277,31 μονάδες. Η ΕΤΕ έκλεισε με κέρδη 1,46% στα 8,064 ευρώ, η Eurobank ακολούθησε στο +0,66% και τα 2,132 ευρώ και την Alpha Bank στο +0,55% και τα 1,633 ευρώ, ενώ η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 0,33% στα 3,66.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+5,45%), της Viohalco (+2,48%), των ΕΛΠΕ (+1,95%) και της ΕΥΔΑΠ (+1,81%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean Airlines (-1,43%), της ΔΕΗ (-1,14%) και της Lamda Development (-1,27%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 2.884.386 και 2.674.672 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Eurobank με 5,68 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 5,04 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 60 μετοχές, 39 πτωτικά και 24 παρέμειναν σταθερές.

Θετικό νέο για την αγορά αποτελεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Aegean Baltic Bank που προχώρησε χθες η S&P Global Ratings. Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η εξυγίανση των ισολογισμών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έρχεται στο τέλος της, καθώς ο κλάδος πέτυχε την πλήρη ανάκαμψη μετά την κρίση και αρχίζει να ωφελείται από το θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, το βελτιωμένο κλίμα στην αγορά έχει περιορίσει τις ανησυχίες της S&P σχετικά με το προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς αυτές κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλό το κόστος χρηματοδότησης μέσω της σταθερής καταθετικής τους βάσης και της πρόσβασης σε πιο προσιτή χρηματοδότηση από τις ξένες αγορές.

Την ίδια ώρα, υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές -παρά την αρχικά ανοδική κίνηση- στον απόηχο των βρετανικών εκλογών και εν αναμονή του αποτελέσματος του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών.

Μπορεί η νίκη των Εργατικών  στις βρετανικές εκλογές να ήταν συντριπτική, όμως όπως σημειώνει η Berenberg Bank, οι ψηφοφόροι δεν ψήφισαν τους Εργατικούς, αλλά καταψήφισαν τους Συντηρητικούς. Υπό αυτή την έννοια, ο επόμενος πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δεν έχει τόσο ισχυρή εντολή όσο μπορεί να υπονοούν οι έδρες τις οποίες κέρδισε.

Οι Εργατικοί υποσχέθηκαν να ακολουθήσουν μια ατζέντα φιλική στην ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, κάτι που σύμφωνα με τον γερμανικό επενδυτικό οίκο, δεν θα είναι εύκολο.

Ωστόσο, στη βρετανική Βουλή μπαίνει και το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Reform UK, με επικεφαλής τον αγωνιστή του Brexit Nigel Farage, θυμίζοντας το σκηνικό στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την Κυριακή, με τις αγορές να αγωνιούν για το αποτέλεσμα.

Τα δύο πιο πιθανά σενάρια – μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν ή ένα κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία – θα παρουσιάσουν πρωτοφανείς προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Μικρές μεταβολές με το βλέμμα στην αγορά εργασίας

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P – Πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News