Business & Finance Παρασκευή 5/07/2024, 11:35
ΑΓΟΡΕΣ

Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Διστακτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Προσπάθεια για συνέχεια της διήμερης ανόδου καταγράφεται στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες αξιολογούν τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.437,39 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,11% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,09%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,03%. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,10% στις 1.266,13 μονάδες με τις 4 συστημικές τράπεζες να καταγράφουν οριακές μεταβολές.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της ΕΥΔΑΠ και των ΕΛΠΕ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor\ και της Ελλάκτωρ.

Θετικό νέο για την αγορά αποτελεί η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Aegean Baltic Bank που προχώρησε χθες η S&P Global Ratings. Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η εξυγίανση των ισολογισμών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έρχεται στο τέλος της, καθώς ο κλάδος πέτυχε την πλήρη ανάκαμψη μετά την κρίση και αρχίζει να ωφελείται από το θετικό momentum της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, το βελτιωμένο κλίμα στην αγορά έχει περιορίσει τις ανησυχίες της S&P σχετικά με το προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς αυτές κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλό το κόστος χρηματοδότησης μέσω της σταθερής καταθετικής τους βάσης και της πρόσβασης σε πιο προσιτή χρηματοδότηση από τις ξένες αγορές.

Εν τω μεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας εβδομάδας διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την επιστροφή στην εξουσία του Εργατικού Κόμματος στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές, κάτι που ανέμεναν οι αγορές και ευελπιστούν ότι θα ευνοήσει το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το βλέμμα είναι στραμμένο και στις γαλλικές εκλογές όπου η διαφαινόμενη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν -ακόμα και αν δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία- αναμένεται να ταράξει τα νερά εντός της ΕΕ.

Η δυναµική εταιρική κερδοφορία, το µειωµένο πολιτικό και δηµοσιονοµικό ρίσκο, η αύξηση του ΑΕΠ και τα κονδύλια του Ταµείου Ανάκαµψης είναι από τους βασικότερους παράγοντες που στήριξαν τις αποτιµήσεις στη λεωφόρο Αθηνών την τελευταία πενταετία, στέλνοντας στο «ταµείο» όσους πίστεψαν έµπρακτα σε επιλεγµένες µετοχές, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής, µέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής».

Το µέσο P/E δωδεκαµήνου της ελληνικής αγοράς είναι µονοψήφιο και σε discount συγκριτικά µε άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηµατιστήρια, υποδηλώνοντας περαιτέρω προοπτικές ανατίµησης του Χ.Α.

Ζητούµενο, κατά τον αναλυτή, παραµένει η έγκαιρη υλοποίηση των απαιτούµενων διαρθρωτικών και φιλοεπενδυτικών µεταρρυθµίσεων, οι οποίες θα τονώσουν τους ρυθµούς της εγχώριας οικονοµικής ανάπτυξης και θα προσελκύσουν ξένους επενδυτές στην ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς και η επιβεβαίωση των προβλέψεων περί διατηρήσιµης αυξηµένης εταιρικής κερδοφορίας των εισηγµένων στη φετινή χρήση. Σε αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε πιθανή µακροοικονοµική αστοχία ή καθοδική αναθεώρηση των κλαδικών και εταιρικών προοπτικών θα σηµάνει συναγερµό για τους µετόχους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Συνέχεια στην άνοδο εν μέσω εκλογών

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P – Πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News