Business & Finance Παρασκευή 5/07/2024, 11:08
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Συνέχεια στην άνοδο εν μέσω εκλογών

Ευρωαγορές: Συνέχεια στην άνοδο εν μέσω εκλογών

Στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας εβδομάδας ανήλθαν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά την επιστροφή στην εξουσία του Εργατικού Κόμματος στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές, κάτι που ανέμεναν οι αγορές και ευελπιστούν ότι θα ευνοήσει το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,53%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδό του από τις 26 Ιουνίου.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,4%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,77% στις 18.594,21 μονάδες, ο γαλλικό CAC 40 κερδίζει 0,49% στις 7.773,71 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,5%.

Ωστόσο, στη βρετανική Βουλή μπαίνει και το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Reform UK, με επικεφαλής τον αγωνιστή του Brexit Nigel Farage, θυμίζοντας το σκηνικό στον δεύτερο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την Κυριακή, με τις αγορές να αγωνιούν για το αποτέλεσμα.

Τα δύο πιο πιθανά σενάρια – μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν ή ένα κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία – θα παρουσιάσουν πρωτοφανείς προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,5% τον Μάιο, ενώ η αντίστοιχη γαλλική μειώθηκε κατά 2,1%, καταδεικνύοντας τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης ενόψει των καλοκαιρινών μηνών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια τον περασμένο μήνα και σηματοδότησε περισσότερη χαλάρωση τους επόμενους μήνες, αλλά δεν δεσμεύτηκε για τον χρόνο της επόμενης κίνησης.

Πάντως, η μεγαλύτερη προσοχή από οικονομικής άποψης θα είναι στραμμένη στη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές, επιστρέφοντας από την αργία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, αναζητούν ενδείξεις για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τον δικό της κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα έχει προσθέσει 189.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, μετά από μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη αύξηση κατά 272.000 τον προηγούμενο μήνα.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News