Business & Finance Τετάρτη 3/07/2024, 11:41
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατημένη άνοδος με οδηγό τις ευρωαγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συγκρατημένη άνοδος με οδηγό τις ευρωαγορές

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ανοδικής κίνησης και των ευρωπαϊκών αγορών. Το κλίμα παραμένει εύθραυστο και δείχνει να καθορίζεται από τις διεθνείς εξελίξεις που αυτή την περίοδο χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα  ενόψει τόσο του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών την Κυριακή και των εκλογών στη Βρετανία αυτή την εβδοµάδα, όσο και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέµβριο. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.414,08 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,5% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,54%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,06%. Ο τραπεζικός δείκτης κινείται με οριακές μεταβολές καθώς τα πρόσημα είναι μοιρασμένα με τις Eurobank και ΕΤΕ να κινούνται στο κόκκινο, ενώ κέρδη καταγράφουν οι Πειραιώς και Alpha.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Μυτιληναίος και της Jumbo, ενω τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Σαράντης.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωαγορές την Τετάρτη με τους επενδυτές να αξιολογούν τις νεότερες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell. 

Οι ευρωαγορές έκλεισαν με πτώση την Τρίτη, αφού αφομοίωσαν τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή από την ευρωζώνη, τα οποία έδειξαν ότι ο γενικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6%, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός υπηρεσιών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 2,9% και το 4,1%, αντίστοιχα.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν κυρίως άνοδο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος όσον αφορά τη συγκράτηση του πληθωρισμού, ενώ επανέλαβε ότι χρειάζονται περισσότερα τέτοια δεδομένα για να ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση.

Το β΄ εξάµηνο ξεκίνησε µε την επενδυτική κοινότητα να έχει επικεντρώσει την προσοχή της στις γαλλικές εκλογές, προσπερνώντας επί του παρόντος τον πόλεµο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή, σχολιάζει ο Δηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος επενδύσεων της Κύκλος Χρηµατιστηριακή στην «Καθημερινή». Το αποτέλεσµα του πρώτου γύρου έφερε σαφές προβάδισµα για την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, αλλά όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο της προσεχούς Κυριακής σε σχέση µε τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης και τη µορφή που θα διαµορφωθεί στην κυβερνητική συγκατοίκηση στη Γαλλία.

Οι αγορές ωστόσο εκτίµησαν ότι το ενδεχόµενο µιας ακροδεξιάς πλειοψηφίας δεν είναι πιθανό, µε συνέπεια την ανοδική κίνηση των δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές στη συνεδρίαση της ∆ευτέρας. Παραµένει ωστόσο αβέβαιος ο φιλοευρωπαϊκός χαρακτήρας της νέας κυβέρνησης αλλά και η δηµοσιονοµική πολιτική της, η οποία ωστόσο δεν έχει περιθώρια να είναι πιο χαλαρή, προσθέτει ο κ. Τζάνας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ανοδική κίνηση ενόψει των εκλογών

Wall Street: Πάνω από τις 5.500 μονάδες ο S&P 500 – Σε ρεκόρ και ο Nasdaq

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News