Business & Finance Τρίτη 2/07/2024, 20:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή αποκλιμάκωση αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Μικρή αποκλιμάκωση αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ελαφρά πτώση παρουσίασαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, καθώς η αγορά σταθεροποιήθηκε μετά την απότομη άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε μία μονάδα βάσης στο 2,59%. Στη Γαλλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,33% με το spread στις 72 μονάδες βάσης. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έδειξαν μικρή αποκλιμάκωση στο 2,5% από το 2,6% του Μαίου, όπως ακριβώς περίμεναν οι οικονομολόγοι. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, παρέμεινα αμετάβλητος στο 2,9%, στα ίδια επίπεδα με αυτά του Μαίου παρότι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μικρή κάμψη. 

«Φαίνεται ήδη απίθανο ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου και τα στοιχεία του Ιουνίου επιβεβαιώνουν τις θέσεις των αξιωματούχων νομισματικής πολιτικής ότι θα κινούνται πολύ προσεκτικά», αναφέρει ο Ζακ Άλεν-Ρέινολντς της Capital Economics.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε αντίστοιχα, μετά τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ ότι η νομισματική πολιτική πλησιάζει στο σημείο ισορροπίας που θα επιτρέψει τις μειώσεις των επιτοκίων. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 3,5 μονάδες βάσης στο 4,07%, αρκετά κοντά στο υψηλό τριών εβδομάδων, με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών να υποχωρεί στις 146 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε ελαφρώς στο 3,7% με το spread στις 111 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 3,13%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 156 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News