Business & Finance Τρίτη 2/07/2024, 20:05
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν στο κόκκινο την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,6% που ήταν ένα μήνα νωρίτερα. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε επίσης ελαφρώς, στο 2,8% ετησίως από 2,9% ένα μήνα πριν – παραμένοντας ωστόσο ψηλά, όπως και ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών.

Έτσι, μετά από μια θετική συνεδρίαση τη Δευτέρα, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,42% στις 510 μονάδες, o βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,56% στις 8.121 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,69% στις 18.164 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,30% στις 7.538 μονάδες. O ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,7% στις 33.481 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 χαμηλότερα κατά 1,3% στις 10.912 μονάδες.

Οι περισσότεροι κλάδοι βρέθηκαν στο κόκκινο, με τις ασφαλιστικές να υποχωρούν κατά 1,6%, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ωθήθηκαν 0,55% υψηλότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, η αποτίμηση της αγοράς χρήματος υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης άλλες δύο φορές έως το τέλος του έτους.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφανθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά. Οι θετικές οικονομικές εξελίξεις δείχνουν ότι δεν απαιτείται άμεσα μια μείωση επιτοκίων», τόνισε η Christine Lagarde σε Συνέδριο της ΕΚΤ.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ότι ενώ η κεντρική τράπεζα είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στο στόχο του 2%, οι «επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι» και δεν έχει προκαθορισμένη πορεία για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Στο μέτωπο των στοιχείων, η British Retail Consortium δήλωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών των καταστημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο 0,2% τον Ιούνιο από 0,6% τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Η Τράπεζα της Αγγλίας παλεύει επίσης με το πότε θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική, αφού ο γενικός πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε τον στόχο του 2%.

Το Ινστιτούτο Ifo της Γερμανίας δήλωσε ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην αυτοκινητοβιομηχανία “επιδεινώθηκε ελαφρώς” τον Ιούνιο και δεν κατάφερε να αποκτήσει δυναμική μαζί με την ευρύτερη οικονομία.

Ο βρετανικός όμιλος τροφίμων Sainsbury’s ανακοίνωσε υψηλότερες πωλήσεις κατά 3% στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου/

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τη Wall Street, όπου ο Nasdaq έφτασε σε νέο ρεκόρ χάρη στις μετοχές τεχνολογίας.

Οι αμερικανικές μετοχές αναταράχθηκαν, εν τω μεταξύ, αφού ο επικεφαλής της  Federal Reserve, Jerome Powell ανακοίνωσε ότι, ναι μεν, βλέπει πρόοδο στον πληθωρισμό, αλλά επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι αρκετά έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News