Business & Finance Τρίτη 2/07/2024, 17:44
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Υποχώρηση με πεσμένο τζίρο και τραπεζική διόρθωση

ΧΑ: Υποχώρηση με πεσμένο τζίρο και τραπεζική διόρθωση

Η χθεσινή ανάκαμψη των ευρωαγορών μπορεί να έδωσε φτερά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά οι σημερινές πιέσεις διέγραψαν το χθεσινό βήμα ανόδου και επανέφεραν την αγορά στη ζώνη των 1.400 μονάδων. Βαρίδι αποτέλεσαν οι τράπεζες, ενώ σαφώς μειωμένος ήταν ο τζίρος σε μια ένδειξη της επιφυλακτικότητας του επενδυτικού κλίματος εν μέσω της πολιτικής αστάθειας με επίκεντρο τις εκλογές σε Γαλλία και Αγγλία, αλλά και της ασάφειας ως προς την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Πέραν της πολιτικής αναταραχής, προβληματισμό προκάλεσαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη με τον δομικό δείκτη να μένει αμετάβλητος στο 2,9% τον Ιούνιο, ενώ ο γενικός δείκτης πληθωρισμού υποχώρησε στο 2,6% από 2,5% τον Μάιο. Στην Ελλάδα ο γενικός δείκτης έμεινε στάσιμος στο 2,4%.

Στο ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.407,03 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,97%. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε σημαντικά, κάτω από τα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 78,66 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 16.733.117 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,03%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,63%.

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το χθεσινό άλμα του 3,5%, σήμερα διόρθωσε κατά 2,11% στις 1.229,51 μονάδες. Η Εθνική σημείωσε βουτιά 3,1% στα 7,698 ευρώ, με την Πειραιώς να ακολουθεί στο -2,01% και τα 3,518 ευρώ και την Alpha Bank στο -1,95% και τα 1,56 ευρώ, ενώ ηπιότερες ήταν οι απώλειες για την Eurobank στο -1,29%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Σαράντης (+2,00%), του ΟΤΕ (+0,37%), της Μυτιληναίος (+0,28%) και των ΕΛΠΕ (+0,26%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-3,10%), της Viohalco (-2,72%), της Aegean (-2,51%), της Πειραιώς (-2,01%) και της Alpha Bank (-1,95%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 4.891.365 και 3.104.655 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 10,73 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 8,37 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 42 μετοχές, 67 πτωτικά και 12 παρέμειναν σταθερές.

Για τον κίνδυνο απογοητεύσεων στις αγορές προειδοποιεί η JP Morgan στο πλαίσιο της στρατηγικής της για το δεύτερο εξάμηνο, καθώς όπως εξηγεί, σε αντίθεση με τις αρχές του έτους, όταν οι μετοχές ευνοούνταν από την οικονομική δραστηριότητα και την προσδοκία πολλαπλών μειώσεων επιτοκίων από τη Fed, τώρα,  η σχέση ανάπτυξης/νομισματικής πολιτικής αναμένεται να επιδεινωθεί.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την περιοχή CEEMEA, η JP Morgan υποβαθμίζει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, από overweight σε neutral. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η κίνηση αυτή γίνεται για να αντισταθμιστεί η πρόσφατη αναβάθμιση της Ν. Αφρικής από underweight σε overweight.

Σύμφωνα με την Depolas Investment Services, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω σε κρίσιµες τεχνικές στηρίξεις (1.400 µονάδες) και καθώς αναµένεται η µεταβλητότητα να παραµείνει υψηλή, η χρηµατιστηριακή δεν αποκλείει ψευδείς διασπάσεις προς πάσα κατεύθυνση. Ωστόσο, µεσοπρόθεσµα, η Depolas είναι θετική για την πορεία της ελληνικής αγοράς. «Μπορεί να υποστηρίζουµε ένα περισσότερο αµυντικό µείγµα µετοχών, αλλά τα θεµελιώδη όπως και οι προ- οπτικές του Χ.Α. παραµένουν ισχυρά», όπως επισηµαίνει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Επιφυλακτικότητα με το βλέμμα στον Powell

BNP Paribas: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Τα ορόσημα του 2024

JP Morgan: Κίνδυνος απογοητεύσεων στις αγορές – Neutral για την Ελλάδα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News