Business & Finance Τρίτη 2/07/2024, 10:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ξανά στο κόκκινο αναμένοντας τον πληθωρισμό

Ευρωαγορές: Ξανά στο κόκκινο αναμένοντας τον πληθωρισμό

Με το βλέμμα στραμμένο στον πληθωρισμό κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της χθεσινής ανάκαμψης που προκάλεσε η εκτίμηση ότι το ποσοστό της LePen στις ευρωεκλογές δεν της εξασφαλίζει πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,7% στις 509,3 μονάδες, ο γερμανικός DAX χάνει 69%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,66% και ο γαλλικός CAC-40 καταγράφει απώλειες 0,83% και ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει κατά 0,6%.

Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται στο κόκκινο με τις μετοχές των κατασκευών να υποχωρούν κατά 1%, ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σημειώνουν άνοδο 0,4%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης για τον Ιούνιο θα μπει στο μικροσκόπιο των αναλυτών σχετικά με το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την επόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο γενικός δείκτης θα υποχωρήσει στο 2,5% από 2,6% τον Μάιο.

Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια άλλη μια φορά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι ενώ η κεντρική τράπεζα είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει στο στόχο του 2%, οι «επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι» και δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Πέραν των εκλογών της Γαλλίας, το ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η εκλογική διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν συντριπτική νίκη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιστροφή στη σταθερότητα μετά από σοβαρές πολιτικές αναταράξεις κατά τη διάρκεια της 14χρονης διακυβέρνησης των Συντηρητικών και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην ανοικοδόμηση των εμπορικών δεσμών με την Ευρώπη.

Σε επίπεδο εταιρειών, το ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο τομέας του λιανικού εμπορίου βρέθηκε με τη μετοχή της J. Sainsbury να υποχωρεί κατά 1,4%, αφού η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε επιβράδυνση των πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω της μεγάλης πτώσης στην αλυσίδα Argos. 

Η μετοχή της Sodexo υποχωρεί άνω του 3,2%, αφού η γαλλική εταιρεία τροφοδοσίας τροφίμων ανακοίνωσε ελαφρώς χαμηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις τρίτου τριμήνου την Τρίτη. Ωστόσο, ο όμιλος, ο οποίος θα παρέχει τροφοδοσία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι, επιβεβαίωσε τις προοπτικές του για το 2024.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Με άνοδο ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο

Lagarde: Η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό παραμένει – Η ΕΚΤ χρειάζεται χρόνο

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News