Business & Finance Δευτέρα 1/07/2024, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος στο Παρίσι μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Άνοδος στο Παρίσι μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση με τις γαλλικές μετοχές να καθοδηγούν την τάση αφότου το ποσοστό νίκης της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν ήταν μικρότερο απ΄ό,τι είχαν προβλέψει κάποιες δημοσκοπήσεις.

Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 1,1% βοηθώντας τον πανευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη STOXX 600 να κλείσει με άνοδο 0,3%, τερματίζοντας τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών. Ωστόσο, οι γαλλικές μετοχές έκλεισαν σε χαμηλότερα επίπεδα από το αρχικό τους άλμα, όπως επίσης και ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης. 

«Η αγορά αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η απόλυτη πλειοψηφία της ακροδεξιάς είναι λιγότερο πιθανή και λιγότερο επικίνδυνη. Το αφήγημα που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσει πηγή βραχυπρόθεσμης ηρεμίας για τις αγορές», αναφέρει ο Μπεν Γκούτεριτζ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Invesco. 

O δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών, που περιλαμβάνει και τα μεγάλα γαλλικά ονόματα, όπως BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, ενισχύθηκε 2,8%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια έτους. 

Στην άνοδο των μετοχών συνέβαλαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που έδειξε αποκλιμάκωση τον Ιούνιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι και τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης θα δείξουν αντίστοιχη πρόοδο. 

Οι αγορές περιμένουν επίσης τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το κλείσιμο των αγορών από τη Σίντρα της Πορτογαλίας όπου ξεκινά το ετήσιο συνέδριο της κεντρικής τράπεζας. 

Οι μετοχές τεχνολογίας έμειναν πίσω με πτώση 0,8% με τη γερμανική Bechtle να υποχωρεί 5,9% μετά την υποβάθμισή της από την Exane BNP Paribas. 

Στα υπόλοιπα ταμπλό, ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 1,09% στις 7.561 μονάδες, ενώ στη Γερμανία ο DAC κέρδισε 0,3% στις 18.290 μονάδες. Στη Βρετανία που κινείται σε εκλογικούς ρυθμούς, ο FTSE έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 8.166 μονάδες. 

Ο ιταλικός MIB ενισχύθηκε κατά 1.7% και στην Ισπανία ο IBEX κέρδισε 1,04%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News