Business & Finance Δευτέρα 1/07/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε στάση αναμονής η αγορά – Υποχώρησαν τα spreads

Ομόλογα: Σε στάση αναμονής η αγορά – Υποχώρησαν τα spreads

Το premium που ζήτησαν οι επενδυτές για να διακρατήσουν γαλλικά κρατικά 10ετή ομόλογα έναντι των γερμανικών υποχώρησε από το υψηλό 12 ετών, καθώς η έκβαση του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καθιστά πιο πιθανή μία νίκη της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν αλλά με ισχνή πλειοψηφία. 

Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι τώρα υπάρχει λιγότερη πιθανότητα είτε η ακροδεξιά είτε η αριστερά να έχουν ελευθερία κινήσεων στη διαμόρφωση των δημοσίων δαπανων, κάτι που θα έπληττε ακόμη περισσότερο τη δημοσιονομική θέση της χώρας, σύμφωνα με αναλυτές. 

Υπάρχει ένα αίσθημα ανακούφισης στις αγορές, όμως οι αναταράξεις δεν έχουν ακόμη τελειώσει, αναφέρει ο Άλεξ Έβερετ, διαχειριστής επενδύσεων της abrdn. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης, στο 2,61%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων. 

Ως εκ τούτου, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στις 74. Την Παρασκευή, είχε εκτιναχθεί στις 85,2, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012, τη στιγμή που πριν από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών κυμαινόταν κάτω από τις 50. 

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς άγγιξε υψηλό οκταμήνου στο 3,35%, με άνοδο έξι μονάδων βάσης. 

Ωστόσο το spread των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων του ευρώ υποχώρησε καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι δεν υφίσταται κίνδυνος αποσταθεροποίησης του ευρώ από τα γαλλικά προβλήματα και τις γαλλικές εκλογές. 

Το spread μεταξύ των γερμανικών και ιταλικών 10ετών περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης, στις 150, ενώ των ελληνικών υποχώρησε στις 115. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,73%, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,19%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 126 εκατ. ευρώ. 

Αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι το spread των γαλλικών 10ετών θα μπορούσε να περιοριστεί στις 70 μονάδες βάσης, εάν το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν σχηματίσει κυβέρνηση και εφαρμόσει μέρος από τα δημοσιονομικά του σχέδια, ενώ θα μπορούσε να διευρυνθεί στις 100 έως 105 μονάδες βάσης, εάν υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του. 

Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να διευρύνει και το spread των ιταλικών 10ετών πάνω από τις 155 μονάδες βάσης. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News