Business & Finance Δευτέρα 1/07/2024, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρή άνοδος με το βλέμμα στο Παρίσι – Τραπεζικό ράλι 3,5%

ΧΑ: Ισχυρή άνοδος με το βλέμμα στο Παρίσι – Τραπεζικό ράλι 3,5%

Το θετικό κλίμα που επικρατεί σήμερα στις ευρωαγορές εξαιτίας της μικρότερης της αναμενόμενης νίκης της Le Pen στη Γαλλία έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εκτινάχθηκε στις 1.420 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 1.420,83 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 118 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ 1.409,56 μονάδων (+0,38%) και 1.423,46 μονάδων (+1,37%). 

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άλμα 3,5% κλείνοντας στις 1.256 μονάδες με τις μετοχές των Πειραιώς και Alpha να εκτινάσσονται κατά 5,4% και 4,43% αντίστοιχα στα 3,59 ευρώ και 1,591 ευρώ. Ισχυρή άνοδο 3,76% κατέγραψε η Eurobank στα 2,097 ευρώ, ενώ και η Εθνική σημείωσε κέρδη 2,06% και τα 7,944 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, η ΕΛΧΑ σημείωσε άλμα 7,48%, ενώ και η Βιοχάλκο σημείωσε κέρδη άνω του 3,5% και άνω του 2% η Cenergy. Σημαντικά κέρδη πάνω από 1% σημείωσαν και οι Σαράντης, Μυτιληναίος, Coca Cola, Autohellas και Ελλάκτωρ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τιτάν (-1,37%), της Aegean (-1,11%) και της Motor Oil (-0,77%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank με 8.495.938 και 7.525.312 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 22,75 εκατ. ευρώ και η Eurobank με 15,54 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 77 μετοχές, 34 πτωτικά και 10 παρέμειναν σταθερές.

Οπως παρατηρεί η NBG Securities, παρά τις ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών το 2023 και το α΄ εξάµηνο του 2024, συνεχίζουν να δια π ρα γ µα τε ύ ον τα ι µε discount 19% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, το οποίο δεν δικαιολογείται από το επίπεδο του κινδύνου της χώρας και του κλάδου. «Πιστεύουµε ότι το discount θα µπορούσε να περιοριστεί, καθώς οι ελληνικές τράπεζες υλοποιούν µε επιτυχία τα επιχειρηµατικά τους σχέδια, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας, καθώς και στη διανοµή µερισµάτων. Επιπλέον, η πιθανή αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική κατά τη διάρκεια του 2024 θα πρέπει να αποδειχθεί σηµαντικός καταλύτης απόδοσης», τονίζει η χρηµατιστηριακή.

Ανάσα στις ευρωαγορές

Εξάλλου, ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωαγορές με το γαλλικό χρηματιστήριο να καταγράφει ισχυρή άνοδο στον απόηχο των γαλλικών εκλογών καθώς ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen κέρδισε μεν στον πρώτο γύρο αλλά με μικρότερο ποσοστό απ΄ότι αναμενόταν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου αποδεικνύεται πιο δύσκολο για την ακροδεξιά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί του οίκου γεωπολιτικών αναλύσεων, το ακροδεξιό κόμμα (RN) της Μαρίν Λεπέν δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες 35%. Το πιθανότερο σενάριο (65%) είναι αυτό του πολιτικού αδιεξόδου, όπου κανένα στρατόπεδο δεν θα μπορεί να σχηματίσει μια κυβερνητική πλειοψηφία. Σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο Μακρόν πιθανότατα θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση ή μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με επικεφαλής έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό έξω από  την κομματική πολιτική σκηνή. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να παρακωλύσει τη νομοθετική διαδικασία και να περιορίσει τη δυνατότητα του Εθνικού Συναγερμού να προωθήσει τις πολιτικές του που περιλαμβάνουν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική κόντρα στη βούληση της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ξεκίνησε δυναμικά αλλά πλέον κερδίζει 1,48%,  ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,5%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,44%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,62%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,26%.

Την ίδια ώρα, με συγκρατημένη άνοδο κινούνται οι δείκτες στη Wall Street αναμένοντας νεότερα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στη Γαλλία: Ένα χρόνο αδιεξόδου και ακυβερνησίας βλέπει η Eurasia Group

Wall Street: Διστακτικό άνοιγμα εν αναμονή μάκρο και Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News