ΑΓΟΡΕΣ

Deutsche Bank: Κέρδη για λίγους στο β΄ τρίμηνο με φόντο τα αυξημένα ρίσκα

Deutsche Bank: Κέρδη για λίγους στο β΄ τρίμηνο με φόντο τα αυξημένα ρίσκα

Μεικτές ήταν οι επιδόσεις των αγορών κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς αρκετά ρίσκα απειλούν πλέον τις προοπτικές, διαπιστώνει η Deutsche Bank. Τα χρηματιστήρια συνέχισαν  να ανεβαίνουν και ο S&P 500 άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό χάρη στα κέρδη του Magnificent  7, όμως τα χρηματιστηριακά κέρδη αφορούσαν λίγες μετοχές και ο ισομερώς σταθμισμένος (equal-weighted) S&P 500 στην πραγματικότητα έχασε έδαφος το δεύτερο τρίμηνο. Οριακά αρνητική ήταν και η επίδοση του χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά το δεύτερο τρίμηνο (-0,1%), αφότου η αγορά έκλεισε τον Ιούνιο με πτώση 1,2%. Πάντως, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σημειώνει κέρδη 10,1% από τις αρχές του έτους.

Επιπλέον, τα κρατικά ομόλογα δυσκολεύτηκαν, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να προεξοφλούν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων κατά το υπόλοιπο του έτους, παρότι η ΕΚΤ έκανε την πρώτη κίνηση χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της από την πανδημία.

Deutsche Bank: Κέρδη για λίγους στο β΄ τρίμηνο με φόντο τα αυξημένα ρίσκα-1

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο, ειδικά στη Μέση Ανατολή, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο, που προκάλεσε selloff στα χρηματιστήρια και ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι. Όμως, καθώς οι εντάσεις αποκλιμακώθηκαν, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ξανά.

Τον Ιούνιο υπήρξε selloff στις γαλλικές αγορές, έπειτα από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν. Το spread των 10ετών γαλλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε κατά 29 μονάδες βάσης σε μια εβδομάδα από την προκήρυξη των εκλογών, στη μεγαλύτερη αύξησή του από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2022. Επιπλέον, ο CAC 40 σημείωσε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2022.  Συνολικά κατά το δεύτερο τρίμηνο, ο CAC 40 έχασε 6,6%, στη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του  εδώ και δύο χρόνια.

Deutsche Bank: Κέρδη για λίγους στο β΄ τρίμηνο με φόντο τα αυξημένα ρίσκα-2

Την ίδια στιγμή, προς το τέλος του τριμήνου, σημειώνει η Deutsche Bank, υπήρξαν αυξημένες ενδείξεις αδυναμίας στα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος διαπιστώνει ότι μία από τις τάσεις του τριμήνου ήταν η συνεχιζόμενη απόκλιση ανάμεσα στις megacap μετοχές και τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα, το Magnificent 7 σημείωσε περαιτέρω άνοδο 16,9% το δεύτερο τρίμηνο,  βοηθώντας τον S&P 500 να σημειώνει την τρίτη κατά σειρά τριμηνιαία άνοδό του (4,3%). Αλλά ο ισομερώς σταθμισμένος δείκτης υποχώρησε κατά 2,6%,  ενώ ο δείκτης των small-caps Russell 2000 υποχώρησε κατά 3,3%.

Deutsche Bank: Κέρδη για λίγους στο β΄ τρίμηνο με φόντο τα αυξημένα ρίσκα-3

Στην Ευρώπη, ο STOXX  600 σημείωσε άνοδο μόνο 1,6%, και στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε κατά 1,9%, έπειτα από μια πολύ ισχυρή άνοδο 21,6% το πρώτο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: 3 επενδυτικές κινήσεις για το β΄ εξάμηνο – Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα

Goldman Sachs: Αναβάθμισε την τιμή-στόχο για τον S&P 500 για τρίτη φορά

UBS: Έρχονται υποαποδόσεις για τη Wall Street – Οι 5 λόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News