Business & Finance Δευτέρα 1/07/2024, 11:35
ΑΓΟΡΕΣ

Στους ρυθμούς των ευρωαγορών το ΧΑ – Ράλι ανακούφισης στη Γαλλία

Στους ρυθμούς των ευρωαγορών το ΧΑ – Ράλι ανακούφισης στη Γαλλία

Συνέχεια στην ανοδική κίνηση της Παρασκευής δίνει σήμερα η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι τελικά δύσκολα η ακροδεξιά θα αποκτήσει απόλυτη αυτοδυναμία στον β΄ γύρο της επόμενης Κυριακής.

O Γενικός Δείκτης στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.415,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,81% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 16 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,98%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,65%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,69% με τα μεγαλύτερα κέρδη να καταγράφουν οι Alpha Bank και Πειραιώς, άνω του 2%, ενώ άνοδο περίπου 1,4% σημειώνουν οι μετοχές των Eurobank και ΕΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank, της Πειραιώς, της Σαράντης, της Viohalco και της Eurobank. Αντιθέτως μικρή πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Lamda (-0,58%) και της Autohellas (-0,18%).

Οπως παρατηρεί η NBG Securities, παρά τις ισχυρές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών το 2023 και το α΄ εξάµηνο του 2024, συνεχίζουν να δια π ρα γ µα τε ύ ον τα ι µε discount 19% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, το οποίο δεν δικαιολογείται από το επίπεδο του κινδύνου της χώρας και του κλάδου. «Πιστεύουµε ότι το discount θα µπορούσε να περιοριστεί, καθώς οι ελληνικές τράπεζες υλοποιούν µε επιτυχία τα επιχειρηµατικά τους σχέδια, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας, καθώς και στη διανοµή µερισµάτων. Επιπλέον, η πιθανή αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική κατά τη διάρκεια του 2024 θα πρέπει να αποδειχθεί σηµαντικός καταλύτης απόδοσης», τονίζει η χρηµατιστηριακή.

Ανάσα στις ευρωαγορές

Εξάλλου, ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωαγορές με το γαλλικό χρηματιστήριο να καταγράφει άλμα στον απόηχο των γαλλικών εκλογών καθώς ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen κέρδισε μεν στον πρώτο γύρο αλλά με μικρότερο ποσοστό απ΄ότι αναμενόταν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και ως εκ τούτου αποδεικνύεται πιο δύσκολο για την ακροδεξιά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 εκτινάσσεται άνω του 1,8%,  ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει άνω του 0,69%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,45%, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,49%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,59%.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν το ακροδεξιό κόμμα της Le Pen να προηγείται της κεντρώας συμμαχίας του προέδρου Emmanuel Macron και του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου – αλλά με δυνητικά λιγότερες ψήφους από αυτές που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στις 7 Ιουλίου. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να παρακωλύσει τη νομοθετική διαδικασία και να περιορίσει τη δυνατότητα του Εθνικού Συναγερμού να προωθήσει τις πολιτικές του που περιλαμβάνουν επεκτατική δημοσιονομική πολιτική κόντρα στη βούληση της ΕΕ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News