Business & Finance Παρασκευή 28/06/2024, 17:52
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Ιούνιος ψαλίδισε σε 8,59% τα κέρδη εξαμήνου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ο Ιούνιος ψαλίδισε σε 8,59% τα κέρδη εξαμήνου

H αλματώδης άνοδος της μετοχής της Alpha Bank, αλλά και των Aegean και ΔΕΗ έφερε ξανά το θετικό πρόσημο στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, παρότι στην πλειονότητα του ταμπλό παρατηρήθηκε αδυναμία ανοδικής κίνησης.

Στις 1.404,26 μονάδες έκλεισε ο ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφοντας κέρδη 0,27% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 140 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 3.401,83 μονάδες, ενώ στο +0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.248,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 1.213,48 μονάδες. Ειδικότερα, η Alpha Bank έκανε άλμα 4,17% μετά την αναβάθμισή της από τη Moody’s. Kέρδη κατέγραψε και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,35%, ενώ η Eurobank υποχώρησε κατά 1,41% και η ΕΤΕ έχασε 0,21%. 

Ο Ιούνιος έκλεισε με απώλειες 1,9% για τον ΓΔ, ψαλιδίζοντας την άνοδο από τις αρχές τους έτους στο 8,59%.

Πάρα από την Alpha, στήριξη στην αγορά έδωσαν οι Aegean και ΔΕΗ να άλμα 3,64% και 3,02% αντίστοιχα, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Jumbo και Λάμδα, και άνω του 1% σε Μυτιληναίο και Autohellas. Αντιθέτως, Στον αντίποδα, η Cenergy υποχώρησε κατά 2,04%, με τις Coca Cola, Τιτάν, Eurobank, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. 

Την ίδια ώρα, μετριάστηκε η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Ιούνιο, δίνοντας οικονομική ώθηση στον πρόεδρο Macron δύο ημέρες πριν από την πρώτη φάση των κρισιμων βουλευτικών εκλογών της Κυριακής. Η στατιστική υπηρεσία Insee έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι τον Ιούνιο, έναντι 2,6% τον προηγούμενο μήνα.

Ο ισπανικός πληθωρισμός υποχώρησε επίσης στο 3,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Ο ιταλικός πληθωρισμός σημείωσε ελαφρά άνοδο, σημειώνοντας αύξηση 0,8% από τον Ιούνιο του 2023.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,7% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αντιθέτως, το ράλι συνεχίζεται στη Wall Street με μοχλό τα στοιχεία που έδειξαν ότι πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε όπως αναμενόταν τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αύξηση των τιμών, τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, παρέχοντας ενδεχομένως περισσότερη διαβεβαίωση στη Fed να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Η λήξη του χρηµατιστηριακού εξαµήνου συµπίπτει µε τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και ερωτήµατα για την πολιτική και κατ’ επέκταση δηµοσιονοµική κατεύθυνση µεγάλων οικονοµιών της Ευρωζώνης, σχολιάζει στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής» ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής και µέλος της βρετανικής Society of Technical Analysis. Οι µετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και τα κρατικά οµόλογα αποτελούν τον «εύκολο στόχο» σε τέτοιου είδους κρίσεις, µε τα «απόνερα» να φτάνουν µέχρι τo Χρηµατιστήριο της Αθήνας, επισηµαίνει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ξανά πάνω από τις 5.500 μονάδες ο S&P

Alpha Bank: Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές από την Moody’s

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News