Business & Finance Παρασκευή 28/06/2024, 17:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ξανά πάνω από τις 5.500 μονάδες ο S&P

Wall Street: Ξανά πάνω από τις 5.500 μονάδες ο S&P

Ηπια ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street κλείνοντας έναν θετικό μήνα με ώθηση από τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,67% στις 39.425 μονάδες και ο S&P 500 προσθέτει 0,73% στις 5.523 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,93% στις 18.022 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες βρίσκονται σε τροχιά ισχυρών κερδών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, το οποίο ολοκληρώνεται επίσημα με το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο S&P 500 βρίσκεται σε τροχιά για κέρδη περίπου 15% από το προηγούμενο έτος, ο NASDAQ Composite κατά 19% υψηλότερα, ενώ ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε μόνο 4%.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε όπως αναμενόταν τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το προτιμώμενο μέτρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αύξηση των τιμών, παρέχοντας ενδεχομένως περισσότερη διαβεβαίωση στη Fed να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ανόδου 2,7% τον Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές. Τον Απρίλιο είχε σημειώσει άνοδο 0,3%.

Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών -τον οποίο παρακολουθεί η Fed- αυξήθηκε μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση έναντι 0,2% τον Απρίλιο και 2,6% σε σχέση με πέρυσι έναντι 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Και οι δύο μετρήσεις είναι σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις του Dow Jones. Επίσης, τον Μάιο καταγράφηκε το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2021, μήνα που σημειώθηκε για πρώτη φορά σε αυτόν τον οικονομικό κύκλο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο του 2% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly δήλωσε την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι ο πληθωρισμός σταδιακά ψύχεται, λέγοντας ότι τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν αυξήθηκε καθόλου από τον Απρίλιο έως τον Μάιο είναι «καλά νέα ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί». Παρόλα αυτά, είπε η Daly, υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει και αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι πάνω από τον στόχο της Fed για 2% ενδεχομένως μέχρι το τέλος του 2025.

Οι επενδυτές αξιολογού επίσης το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ των εκλογών του 2024, μεταξύ των υποψηφίων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ με την εμφάνιση του τωρινού προέδρου να κρίνεται απογοητευτική.

Οι μετοχές της Nike υποχωρούν περισσότερο από 17% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας αθλητικών ειδών στους επενδυτές ότι τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 10% στο τρέχον τρίμηνο. Οι πωλήσεις στο τρέχον οικονομικό έτος αναμένεται επίσης να μειωθούν κατά ένα ποσοστό σε μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό.

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News